AI създава образи на база мислите на творци

Снимка: Getty Images

AI създава образи на база мислите на творци

Снимка: Getty Images
Сподели

Tрима творци представиха образ, генериран от изкуствен интелект (AI) на базата на мозъчната активност на единия от тях. Вижда се тъмна планина, издигаща се над червени равнини, обкръжаващи странна синя форма. Според колектива това е премиера.

„Мислех много съсредоточено за вулкан“, разказа Пиер Фотрел, един от триото Obvious, участвал в експеримента.

В продължение на един час в апарата за ядрено-магнитен резонанс в Института на болница „Питие Салптриер“ в Париж той си представя няколко сцени, вдъхновени от кратко описание. По време на този процес

мозъчната му активност се записва

и след това се обработва от специално обучен изкуствен интелект.

Пиер Фотрел признава, че създаденото произведение не е точно това, което е имал предвид, но „то е запазило семантичните елементи: пламтяща планина с течаща лава и пейзаж на светъл фон“.

От почти година той, Юго Каселс-Дюпре и Готие Верние посвещават цялата си енергия на проекта Mind to Image (съзнание към образ). Той прилича на научна фантастика – въображението на художника се представя с помощта на генеративен изкуствен интелект.

За да постигнат тази цел, те започват със съществуващия модел с отворен код, MindEye, който

свързва видените изображения с мозъчната активност.

След това обучават собствения си изкуствен интелект на няколко етапа.

„От около десет години знаем, че е възможно да се реконструира визуален образ от активността на зрителната мозъчна кора“, обяснява Ализе Лопез-Персем, изследователка.

Необходими са няколко десетки часа, за да се подреди информацията, събрана в магнитно-резонансния томограф. Едва тогава тя бива предоставена на AI.

„Преди две години никога не бих повярвал, че това може да съществува“, казва Шарл Мелерио, неврорентгенолог, участващ в изследователския проект на триото.

За него това „техническо постижение“ е свързано с  напредъка в две сфери, пише БТА. Това са медицинските образи и развитието на гениращия изкуствен интелект.

Триото художници се вдъхновява и от движението на сюрреалистите, което през 2024 г. празнува своята 100-годишнина.

Актуално

Избрано за вас