Музеят „Белведере“ кани на онлайн разходка назад във времето

Снимка: belvedere.at

Музеят „Белведере“ кани на онлайн разходка назад във времето

Снимка: belvedere.at
Сподели

„Белведере“ във Виена е първият австрийски държавен музей, който отваря своя изложбен архив и кани всички заинтересовани да посетят 626 експозиции онлайн. Те са организирани в продължение на повече от сто години. Обхватът на регистрираните проекти отразява разнообразната колекция на „Белведере“ и дава представа за промените в начина, по който изкуството се представя на обществеността.

Проектите от 1918 г. до 2023 г. са достъпни на сайта. В бъдеще всяка нова експозиция също ще бъде включвана в онлайн хрониката.

„Достъпът до информация и отвореният обмен са важни аспекти на музея на бъдещето за нас. Със своята политика на отворено съдържание

„Белведере“ е лидер сред австрийските музеи.

Особено сме доволни, че чрез цифровизацията на историята на музея даваме възможност на нашите посетители да участват в обхватното и многостранно знание“, заяви Стела Ролиг, генералeн директор на „Белведере“.

Екип от осем специалисти е работил по реализацията на този проект от около година, подчертава БТА. Информацията за отделните експозиции включва продължителността, мястото, името на директора, който е бил действащ по време на изложбата, както и сътрудниците, участвали в подготовката ѝ.

За съживяването на историческите изложби са използвани източници като снимкова документация, каталозите за конкретния проект и произведения от колекцията. Документираните експозициите непрекъснато се допълват със съпътстващи текстове, архивни материали, вестникарски статии, снимкова документация и цифрови копия на каталозите. Освен това, може да бъде проследено кога в миналото отделните произведения са били показвани в рамките на изложби в „Белведере“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас