Показват една от най-ценните творби на Майстора на изложба

Снимка: Artmark

Показват една от най-ценните творби на Майстора на изложба

Снимка: Artmark
Сподели

Едно от най-ценните произведения на Владимир Димитров-Майстора става част от важна изложба, предшестваща Есенния търг на Artmark. Той ще се проведе на 15 октомври от 19:00 ч. в Hyatt Regency Sofia.

Наречен „Почит към комунистическата партия”, проектът за плакат на Владимир Димитров-Майстора е една

маслена творба върху картон, която изобразява вождовете на комунистическия режим

Сталин, Ленин и Георги Димитров. Тя датира от края на 40-те или началото на 50-те години на миналия век. Това е период, през който Майстора често е проектирал плакати и постери на политически водачи и партизани.

Знае се, че подобни негови портрети на политически лица са били изключително разпространени в кюстендилския край.

Поради крехката материя на плакатите много малко подобни творби са останали толкова запазени до ден днешен с така изразен колорит.

Представяйки на преден план образа на диктатора Сталин,

творбата е и важен исторически документ, който свидетелства за времето, в което е създадена,

както и за разбирането на социалната и политическата обстановка в България в този период.

Владимир Димитров-Майстора твори през първата половина на ХХ век, оставяйки следа в жанровете на портрета, пейзажа и битовата композиция. Неговите творби впечатляват с

живите си цветове, идеализираните образи и силното символно въздействие.

Майстора има значим принос и като военен художник. Той създава стотици скици на българските войници и техния живот в окопите. Той е и първият официален български военен кореспондент.

Снимка: Artmark

Есенната селекция на Artmark включва 131 творби. Те са дело на Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов,

Дечко Узунов, Никола Танев, Жорж Папазов, Николай Дюлгеров,

но също така и на големи имена на българския постмодернизъм като Светлин Русев, Генко Генков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Казаков-Нерон и др. 

Преди да бъдат предложени на търг всички тези и още много други произведения ще бъдат изложени в Галерия Artmark, намираща се на ул. „Кузман Шапкарев“ 1. Те могат да бъдат разгледани напълно безплатно до 14 октомври – от понеделник до петък между 10:00 и 20:00 ч., а в събота и неделя от 11:00 до 18:00 ч.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас