Изгубена картина на Дейвид Кокс се появи на търг

Изгубена картина на Дейвид Кокс се появи на търг

Сподели

Стара картина, оценена на 80 британски лири, беше продадена за 18 хил. британски лири след разгорещен търг във Великобритания, съобщиха местни медии.

Собственикът ѝ– 75-годишен пенсионер от Лондон, я наследил от майка си и решил да я продаде едва 27 години по-късно, когато се готвел да смени жилището си. Експертите стигнали до заключението, че той е собственик на изгубенa картина на художника Дейвид Кокс. Той е смятан за един от най-великите английски пейзажисти на XIX век. Въпреки че е известен най-вече с акварелните си творби, в края на кариерата си художникът рисува и над 300 творби с маслени бои. Днес те се смятат за „едно от най-големите постижения на британски художник“.

„Тя беше предложена на търг със скромна ориентировъчна цена от 80-100 паунда и предизвика огромен интерес. Преди аукциона бяхме засипани с въпроси за състоянието ѝ. Тъй като е била в частна колекция толкова дълго време, тя на практика е

изгубена творба на Дейвид Кокс.

Той е смятан за един от най-великите английски пейзажисти и важна фигура от златната ера на английската акварелна школа“, сподели Чарлс Хенсън, директор на аукционната къща „Hansons Auctioneers“, пише БГНЕС.

На въпросния търг присъстваха представители на няколко държави. В крайна сметка изгубената картина стана собственост на частен колекционер от Великобритания. Неговото име обаче не беше съобщено.

Актуално

Избрано за вас