Изложба на Дали с творби за над 30 милиона долара пристига в Букурещ

Снимка: Gallery Montmartre

Изложба на Дали с творби за над 30 милиона долара пристига в Букурещ

Снимка: Gallery Montmartre
Сподели

Вселената на Салвадор Дали пристигна в румънската столица с най-голямата частна колекция от произведения на испанския художник със 170 негови творби. Те вече са подредена в ARCUB – Културния център на Букурещ и очакват широката публика от 13 декември до 12 май.

Проектът се оценява на 30 млн. евро.

Посетителите ще  имат възможност да видят големи и малки скулптури, такива от стъкло, графики, гравюри, литографии, златни миниатюри и бижута с рубини, диаманти, изумруди и сапфири, които са създадени от сюрреалиста и илюстрират неговия гений. В изложбата е включен и

известният диван, направен във формата на устните на актрисата Мей Уест,

но и елементи, които препращат към света на Салвадор Дали като слонове, носорози, часовници, пеперуди и ангели.

Творбите са част от колекцията на експерта по модерно изкуство Бенямино Леви, която включва най-много произведения на испанския художник и е с неоценима стойност.

Снимка: Arcub

„Бенямино Леви се запознава лично с художника през 60-те години на миналия век и му поръчва серия скулптури от бронз, а по-късно става негов агент“, разказва пред БТА Джазмин Мерилин, която работи за Бенямино Леви.

Подготовката на изложбата отнема четири месеца.

Още с влизането в Културния институт публиката ще бъде омагьосана от „Танцьорката на Дали“. Часовникът пък присъства като символ в друга творба на испанеца – „Жената на времето“. В едната си ръка тя държи роза – символ на красотата и хармонията, а в другата – часовник. Дали задава въпроса „Зависи ли красотата от времето, или е вечна?“.

Испанският художник е силно повлиян и от модата. Връзката му със света на „от кутюр“ започва през 1930 г. и продължава до края на живота му. В скулптурата „Почит към модата“ той прави реверанс към личностите, оказали въздействие върху неговото изкуство: Коко Шанел, Елза Скиапарели, Аманда Лиър.

Салвадор Дали бил очарован и от композитора Лудвиг ван Бетовен.

„Когато Салвадор е млад, по време на една буря образът на Бетовен му се явява като гръмотевичен облак. Така Дали създава скица на главата му, като използва испански еспадрили, напоени с мастило от жива сепия, а по-късно прави и скулптура на Бетовен от бронз“, разказват организаторите на изложбата.

Цяла зала е посветена на стъклените скулптури, които творецът започва да създава през 40-те години на миналия век. Изложбата разкрива и Салвадор Дали като илюстратор – с творби, вдъхновени от и посветени на фантазията, сънищата, религията.

Чрез модерни технологии публиката ще има възможност да взаимодейства с някои от най-известните творби и символи на испанския художник и да изследва скритите детайли на творбите му.

Актуално

Избрано за вас