Изложба в Народния театър разказва за живота и творчеството на Иван Вазов

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Изложба в Народния театър разказва за живота и творчеството на Иван Вазов

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"
Сподели

Народният театър ще отбележи 174 години от рождението на Иван Вазов с откриването на изложба, посветена на живота и творчеството на писателя, както и на безмерния му принос за развитието на българския театър. Събитието е и едно от многото, посветени на 120-годишнината от основаването на театъра.

На 9 юли от 17:00 ч. в новото изложбено пространство на Народния театър, което се намира при Камерна сцена, ще бъде открита изложбата „Иван Вазов и театърът“. Неин куратор е драматургът и писател Мирела Иванова.

В 14 табла изложбата проследява

съдбовната взаимосвързаност между националния ни класик и националния ни театър,

носещ името му от 1962 г.

Включени са афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Ще видим още имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов в различните си превъплъщения от „Хъшове“,

галерия от вечните „Чичовци“, Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в „Под игото“,

а също и прочутият „Борислав“ от едноименната пиеса в изпълнението на Атанас Кирчев.

Изложбата „Иван Вазов и театърът“ поставя и отличителен акцент върху изумителното литературно приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов– двама от най-ревностните „идеолози“ на мястото и значението на Народния театър.

Откриването на изложбата ще бъде с вход свободен. След него ще има и специално представление по случай рождението на поета – лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов – „О, ти, която и да си“ от Мирела Иванова на режисьора Бойка Велкова.

Билети за представлението се продават на касите на Народния театър, както и ОНЛАЙН

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас