Изложба в Народния театър представя портрети на актьорите от „Моби Дик“

Снимка: Народен театър

Изложба в Народния театър представя портрети на актьорите от „Моби Дик“

Снимка: Народен театър
Сподели

На 14 февруари, сряда, Народният театър „Иван Вазов“ и художничката Силвия Богоева ще представят изложбата „Защото на сърцето облекло е лицето“, посветена на спектакъла „Моби Дик“ на режисьора Диана Добрева.

„Докато се раждаше един изключително вълнуващ за мен спектакъл – „Моби Дик“ на режисьора Диана Добрева – започнах серия портрети на актьорите, които участват в него. Еднакви по големина платна.

Черно-бели рисунки с въглен.

Лицата и ръцете на 12 жени и 11 мъже, сред които и тези на режисьора. Вълнува ме същността на актьора, неговата душа, огромната му самодисциплина, страстта, с която гори в професията, готовността да отдаде тялото си като инструмент в ръцете на режисьора в името на спектакъла. Заглавието на изложбата, което за мен най-точно описва това преживяване, е

цитат от сонет 22 на Уилям Шекспир –

„Защото на сърцето, облекло е лицето“, посочва авторът на проекта Силвия Богоева.

Силвия Богоева е магистър по живопис в ателието на проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева в Националната художествена академия.

Има 5 самостоятелни изложби

и участия в над 30 други. Носител е на редица награди, сред които от Национален младежки конкурс за приложни и изящни изкуства (2009 г.), от Общоакадемичен конкурс за рисунка, НХА (2010 г., 2014 г. и 2015 г.). Както и от Второ международно студентско биенале на рисунката, от национален конкурс за млади автори на галерия „Нюанс“ (2020 г.). Отличена е с награда за млад автор, секция „Живопис“ – „Млади български художници“ (2020 г. и 2022 г.), съответно за участието си в изложбите „Портретът“ и „Биографично: места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“.

Снимка: Народен театър

На 14 февруари е третата премиерна дата на „Моби Дик“ по романа на Херман Мелвил. В спектакъла участват: Христо Петков, Владимир Пенев, Ненчо Костов, Пламен Димов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Явор Вълканов. Както и Асен Данков, Павлин Петрунов, Кире Гьоревски, Калоян Трифонов. Жените в състава са: Снежина Петрова, Жорета Николова, Александра Василева, Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Ева Тепавичарова, Албена Ставрева, Елена Иванова, Мартина Пенева, Жаклин Даскалова. Техните портрети – графики с въглен, ще бъдат изложени на Първи балкон на Народния театър в продължение на един месец.

Актуално

Избрано за вас