Художникът Греди Асса разказва за своите „Пътувания“ в изложба

Художникът Греди Асса разказва за своите „Пътувания“ в изложба

Сподели

На 27. 02. от 18:00 часа в Софийска градска художествена галерия  (СГХГ) официално ще бъде представена изложбата „Пътуванияна известния наш художник Греди Асса. 

Залите на СГХГ са специално преустроени за експозицията.

Мащабна мултимедия

цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Изложбата е съпроводена с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев.

Ретроспективната изложба

на българския художник Греди Асса е свързана със 70-годишния му юбилей, който отбелязахме тази година. Чрез метафората на „пътувания“ експозицията представя основни моменти в развитието на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световното културно пространство.

В изложбата са показани

повече от 140 произведения

– маслена живопис, акварел и рисунка. Някои от тях са непоказвани пред публика до момента. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери. За експозицията, той споделя:

Пустинята — едно скрито дихание, едно място с безброй опасности, но и с безмерна естетика, захранваща ме като художник, като откривател на неочаквана красота… Тя тръгва от пясъчните навявания, избутва и малкото голи скали, напомня лунната повърхност, близка и разнолика. Ивиците са като конвулсии на душата – със стаено чувство за безтегловност. Събрала за компания безброй пясъчни дюни, които сякаш са полегнали нимфи — питам се дали съществувам? Усещам неземна тишина сред купища от пясък и това създава в мен чувство за неизвестност и безвъзвратност – самота и дехидратация на въображението.

Снимка: СГХГ

 

… Кара ме да се чувствам песъчинка – една от многото, но такава със свой вътрешен свят, изпълнен със свобода, надежда, вдъхновение. И дори да изпитвам понякога чувството, че не съществувам отвъд нея, съзирам надежда, че съм успял да осъществя това мислено пътуване през пустинята, че моментната ми меланхолия е напълно изчезнала, че може би температурната инверсия ме е накарала да се надявам, че и утре ще посрещна с изненада видяното“.

Художникът е значима фигура в българското изобразително изкуство, която е оказала осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Той има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.

Експозицията „Пътувания“ можете да видите в Софийска градска художествена галерия от 27 февруари до 2 май 2024 г.

Актуално

Избрано за вас