Изложбата „Самозванци“ – художествени размишления над човешката идентичност

Снимка: Plamena Radeva/ Facebook

Изложбата „Самозванци“ – художествени размишления над човешката идентичност

Снимка: Plamena Radeva/ Facebook
Сподели

Изложбата “Самозванци” ще отправи призив за размишление върху темата за идентичността в съвременното общество. Откриването ѝ ще бъде на 1 октомври от 19:00 часа във Vivacom Art Hall(ул. “Оборище” 5). Всички желаещи ще могат да я разгледат до 12 октомври.

Самозванецът е човек, който прикрива истинската си същност с цел заблуда. Така и картините от самостоятелната изложба на Пламена Радева.

„Самозванци“ на пръв поглед заблуждават с това какво действително изобразяват. Изложбата цели да предизвика възприятията и да разкрие неочаквани пластове зад привидно ясни и познати образи. Картините са фокусирани върху теми от

съвременния живот на Запада, свързани с личния избор, самопреценката

и социалната динамика в обществото. Творбите не налагат мнение, а задават въпроси – за личния избор, социалните роли и противоречието между вътрешния свят и външната реалност.

Вдъхновението идва от времето, прекарано в Университета на изкуствата (University of the Arts) в Лондон, където Пламена Радева изучава изящно изкуство. На фона на мултикултурния облик на града, тя започва да наблюдава многообразието около себе си и да си задава въпроси, за да разбере

какво ни формира като хора, какво ни подтиква към определена роля в обществото,

какво ни провокира да бъдем различни. Тези въпроси водят до създаването на концепцията

Изложбата няма за цел да покаже субективна гледна точка спрямо определена тематика, а да стартира диалог за проблемите и темите, по които имаме силно мнение. Картините канят по хумористичен начин

зрителите да анализират своите убеждения

и да не правят прибързани заключения преди да са разгледали внимателно богатия визуален свят пред тях. Големите въпроси изискват откритието на нови и непознати перспективи.

“Англия добави още един слой към моите разбирания, който се свежда до една  въпросителна дума – ЗАЩО? Защо правиш дадено нещо и с каква цел, за кого? Тогава започнах да наблюдавам хората около мен и да си задавам въпроси – защо съм такава, каквато съм, и

какво подтиква хората да бъдат себе си, да бъдат част от злободневието,

да бъдат различни, да протестират или просто да потънат в сенките и да си живеят спокойно. Как нашето собствено “ЗАЩО?” определя нашия живот и изразяване?

Моите картини са пътеводители в този размисъл. Каня ви да се впуснете в това пътуване заедно с мен”, споделя визуалната артистка Пламена Радева.

Тя е визуален артист, чийто творчески път преминава от хоби до философия за света чрез изкуството. Обучението ѝ в Университета на изкуствата в Лондон (UAL) преобръща нейните представи за изкуството като средство за дълбока комуникация. В своите картини, част от концепцията „Самозванци“, тя изследва формирането на личната идентичност, ролята на хората в обществото и въпросите, които сами си задаваме. Нейното творчество служи като огледало на лични и социални въпроси, чрез което тя насочва зрителите към техните собствени вътрешни търсения.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас