Изложбата „Нещата, които ме притесняват ежедневно“ предизвиква публиката

Снимка: A25 Cultural Foundation

Изложбата „Нещата, които ме притесняват ежедневно“ предизвиква публиката

Снимка: A25 Cultural Foundation
Сподели

На 13 юни от 18:00 ч. в галерия „УниКредит Студио“ (София, пл. „Св. Неделя“ 7) се открива изложбата на Венета Рангелова – “Things that bother me on a daily basis” („Нещата, които ме притесняват ежедневно“).

Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите

секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл

върху универсалните въпроси по дълбоко личен начин. Изложбата е повод да се запитаме възможно ли е да се наслаждаваме на красива гледка, без да се замислим за смисъла на живота? Защо има нещо, а не нищо? Възможно ли е да се създаде нещо стойностно, без да има самота?

Снимка: A25 Cultural Foundation

„Във все по-напрегнатото съвремие и геополитическа обстановка, комуникацията под всякаква форма е изключително важна за менталното здраве на хората, а

споделянето на страхове и проблеми се оказва не само терапевтично,

но и катартично. Ставайки част от изложбата, всеки посетител има възможност да надникне в себе си, да зададе въпросите, които го преследват съзнателно или подсъзнателно, и да намери съмишленици сред непознати“, разказва Вената Рангелова. Тя е  е културолог и дизайнер.

Снимка: A25 Cultural Foundation

През 2014 г. Вената създава своето бутиково типографско студио DearType и още на следващата година шрифтовете LifeHack и Guess

влизат в класацията на най-популярните шрифтове

на сайта MyFonts.com.

“Things that bother me on a daily basis” всъщност е изложба-разговор, защото всички обекти от нея съдържат отворени въпроси към посетителите. Те ще бъдат поканени да допълнят свои собствени или да реагират на тези, зададени от авторката, с които се идентифицират. В края на изложбата ще може визуално да се проследи кои теми са резонирали най-много в аудиторията.

Снимка: A25 Cultural Foundation

Откриването на изложбата ще бъде и официалното начало на международния проект “SIRIUS4all”, който чрез различни артистични практики ще изследва новите наративи за Европа.

Заглавието на проекта е метафора за Европейския небосвод и

най-ярката звезда на него, която свети като мечта, утопия, надежда,

за тези, които търсят ориентир към по-добър, ценен, солидарен, сигурен и справедлив живот.

Първият етап от проекта започва именно в София и в рамките на няколко интензивни дни в средата на юни международни артисти и културни мениджъри ще се съберат на обща среща в столицата.

“SIRIUS4all” се осъществява с подкрепата на Европейския съюз, програма „Творческа Европа“.

Актуално

Избрано за вас