Как виртуалната реалност придава нов облик на съвременното изкуство?

Снимка: Ron Blunt

Как виртуалната реалност придава нов облик на съвременното изкуство?

Снимка: Ron Blunt
Сподели

Виртуалната реалност в изкуството e най-актуалната тенденция, съчетаваща артистичните умения на хората и технологиите. Тя  все повече завладява света на изобразителното изкуство. Напоследък художници и институции експериментират с тази нова цифрова технология, за да създават завладяващи произведения и изложби. Чрез тях  зрителите могат

не само да гледат, но и  да си взаимодействат с творбата.
Снимка: VIVE Arts
Какво представлява виртуалната реалност?

Използвайки слушалки и помощни средства като Google Tilt Brush, Oculus Rift, HTC Vive и Facebook 360, светът на изкуството изследва тази очарователна нова среда, за да потопи потребителя в триизмерна симулирана среда. Специализираната медия за изкуство The Artling обръща внимание на няколко художници и институции, които се впускат с пълна сила в тази нова арт динамика.

Периодът между 2015 и 2017г. се смята за възход на това креативно изкуство. През тези години в сферата на концептуалното изкуство изгряват имената на много креативни и иновативни творци, които поставят началото на тази забележителна тенденция. Творбите им добиват световна популярност.

Художници-пионери, които експериментират с изкуството на виртуалната реалност

Цао Фей
Снимка: Cao Fei Studio

През май 2017 г. китайският мултимедиен артист Цао Фей (р. 1978 г., Гуанджоу, Китай) представи своя BMW Art Car #18 в Музея на изкуствата Миншенг, Шанхай. Нейната разработка е комбинация от технология за виртуална реалност и видеоарт, в която се наблюдава сливане на древните китайски традиции и бързия технологичен напредък, случващ се в съвременен Китай.

Ю Хонг
Снимка: e-flux.com

С творбата на Ю Хонг за виртуална реалност „She’s Already Gone“ зрителите стават свидетели на четири ръчно рисувани сцени, които проследяват съзряването на женски персонаж. Китайската художничка Ю Хонг (р. 1966 г., Сиан, Китай) е известна със своите картини. От 1988 г. тя преподава в катедрата по маслена живопис на Централната академия за изящни изкуства (ЦАИ) в Пекин.

Крис Милк
Снимка: Chris Milk

Предприемач и режисьор на музикални клипове – това са само няколко от титлите, които Крис Милк има зад гърба си. Утвърден в бранша, неговото изкуство е представяно на публични места като „Сънданс“, „Тейт Модърн“ и „Коачела“. Милк е начело на няколко компании за VR продукция, като „Within“ и организацията „Here Be Dragons“, за чието основаване е съдействал.

Лекцията на Милк в TED през 2015 г. за виртуалната реалност и емпатията, както и работата му в Within са усилия за представяне на виртуална реалност, която играе с емоциите на зрителите. Чрез тези разкази и дори документални филми Милк се надява да придаде дълбочина, като превърне емпатията в централна точка на своите VR преживявания.

Android Джоунс
Снимка: Ron Blunt

Има и художници като Андроид Джоунс, които специално създават изкуство за виртуална реалност. Отчасти художник, отчасти технологичен гуру, той се нарежда до свои съвременници като Йинка Шонибаре и Джеф Кунс, които поставят инсталации на виртуалната реалност в институции като Кралската академия и Moma PS1.

Целта им е да разширят границите на дигиталния разказ.

При създаването на тези творби Джоунс създава дигитален свят със своята работна станция HP Z8 Workstation и кани хората да си сложат очила за виртуална реалност, ръчни контролни уреди и външни сензори, дори проследяване на сърдечния им ритъм преди да влязат в творенията му. След това те могат да използват тези контролни уреди, за да променят заобикалящата ги среда – дори да изградят нова. Всичко пулсира с ритъма на сърцето им или с плейлист, който звучи по време на инсталацията.

По време на пандемията от COVID-19 един от най-големите проблеми беше ограничаването на пътуванията с цел намаляване на разпространението на вируса. Всички бяха принудени да си останат вкъщи и в резултат на това посещенията на художествени галерии и музеи бяха забранени. Виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR) се използваха за провеждане на виртуални обиколки в художествени галерии и музеи още преди появата на епидемията, но не в степента, в която се използват днес. Ако тези  технологии не бяха влезли в употреба тогава,

виртуалната изложба на изкуство и  обиколката на музеи никога нямаше  бъдат реалност днес.
Снимка: medium.com

Музеите използват виртуална реалност, за да подобрят преживяванията на посетителите, като им предоставят поглъщащи интерактивни експонати. Тя позволява да се изследват исторически обекти, далечни култури и сложни детайли на артефакти, които биха могли да бъдат недостъпни във физическа форма. Тя също така ангажира различни аудитории и може да вдъхне живот на историята и изкуството по иновативен начин.

Дали това е годината, в която виртуалната реалност (VR) най-накрая ще постигне масов успех?

Изглежда, че е така, тъй като технологичните гиганти Apple, Microsoft и Meta залагат на „пространствени изчисления“ през 2024 г. Все пак нека не забравяме, че музеите използват силата на VR от доста време, постигайки вдъхновяващи резултати, достъпни на сайта на Museum Next.

Ето част от арт институциите по света, които успешно се възползват от тази технология:

Прочутият лондонски музей V&A представи изложбата „Любопитната Алиса“, посветена на вечната класика на Луис Карол. В допълнение към традиционните галерии, посетителите са поканени да участват в игриво VR изживяване, потапяйки се в причудливия свят на Алиса.

Снимка: artnet.com

Лувърът представи „Мона Лиза: отвъд стъклото“ – VR преживяване, което изследва ренесансовата живопис като част от хитовата изложба „Леонардо да Винчи“. Чрез интерактивен дизайн, звук и анимирани изображения потребителите откриват детайли за картината като текстурата на дървените ѝ панели и как времето е променило външния ѝ вид. Налично на пет езика, преживяването може да се ползва в продължение на четири месеца чрез резервация директно в Лувъра и може да се изтегли от магазина за VR приложения VIVEPORT, iOS и Android.

В Обединеното кралство лондонската галерия „Тейт Модърн“ също прегърна тенденцията за VR. Заедно с ретроспективата на Модиляни те създадоха завладяваща VR експозиция. Посетителите могат да се потопят в 3D модел на парижкото студио на художника.

Изложбата използва действителното пространство на студиото като шаблон. Самото помещение все още съществува, но не е такова, каквото е било тогава. След задълбочено проучване музеят пресъздава последното ателие на художника във вида му отпреди 100 години.

Хилари Найт, ръководител на отдела за дигитално съдържание в Tate, смята, че VR е ценен инструмент. Тя казва: „Това е начин да се предадат чувства, да се помогне на хората да се свържат с даден художник. Това е различен начин за възприемане на тази информация, превръщайки художника в жив човек“.

Институтът Смитсониън

През 2018 г. институтът Смитсониън включи компонент за виртуална реалност към нова изложба. Без зрители: „Изкуството на Горящия човек“ беше инсталирано в галерия Ренуик до януари 2019 г.

Снимка: The Smithsonian museum

Легендарното събитие Burning Man се провежда всяка година в пустинята Невада. Всяка година през август от пустинята се появява временен град на художници. Това е едновременно арт събитие и културно движение. По време на фестивала се издигат масивни художествени инсталации, които след това се изгарят. В колекцията на Смитсониън са показани някои от тези невероятни мащабни скулптури. Посетителите имаха възможност да научат и за духа и произхода на събитието.

Въпреки че изложбата беше закрита през януари 2019 г., VR преживяването все още е достъпно. Хората могат да продължат да ѝ се наслаждават, въпреки факта, че физическата колекция вече не съществува. Това е едно от предимствата на VR. Тя може да създаде трайни записи на иначе временни преживявания.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас