Калин Сърменов разкрива „Светлата страна на нещата“ с изложба

Снимка: Министерство на културата/ Facebook

Калин Сърменов разкрива „Светлата страна на нещата“ с изложба

Снимка: Министерство на културата/ Facebook
Сподели

Позитивизъм, закачливи заглавия, „нирвана“… Тези ключови понятия оформят цялостното звучене на самостоятелната изложба на директора на Сатиричния театър – Калин Сърменов. Тя носи името „Светлата страна на нещата“.

Галерия „Нирвана“ даде сцена на актьора-художник и неговите картини, рисувани върху таблет и с пръсти, фокусирани върху светлината, която винаги побеждава мрака, както отбеляза самият автор. В тази тоналност звучи и псевдонимът, с който подписва творбите си – Ведър.

Снимка: Министерство на културата/ Facebook

„Хората в България изпитват удоволствие да бъде мрачно, да бъде нихилистично, да бъде отчайващо и безпътно. Това често се използва от различни политически и други социални елементи“, смята Калин Сърменов. Той вярва, че е негово задължение да противодейства на това с картините си.

Този позитивизъм той

„прокарва през всички канали на емоциите си“.

Това се отразява и на работата на Сатиричния театър, управляван от Сърменов, предаде „Площад Славейков“.

Актьорът, завършил и режисура в НАТФИЗ, не е любител художник. Той е минал през школата на Художествената гимназия в София във време, „в което всички рисувахме като зверове“, разказва Сърменов.

Макар че рисува по-скоро за себе си и за приятели и казва, че е

продал само 2-3 картини през всички години

досега, Калин Сърменов се отнася сериозно към изобразителното изкуство и вярва, че е важно да се проявява професионално отношение към него.

Картините, които изглеждат като акварел, всъщност са „дигитално изкуство” според определението на автора.

 „Не съм виждал нещо подобно досега“, коментира той собствения си жанр. След като ги нарисува на таблет с пръсти, Сърменов ги принтира върху платно, добавя детайли и ги запечатва с лак. Всяка от картините е придружена от кратък хумористичен текст. Така ги е представял и във Facebook пред приятелите си.

Актуално