Картини на Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Жорж Папазов и Никола Михайлов се продават на търг

Снимка: Artmark

Картини на Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Жорж Папазов и Никола Михайлов се продават на търг

Снимка: Artmark
Сподели

Аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство, ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници.

Предстоящият аукцион е първият  у нас на румънската аукционна къща Artmark, която стъпи на българския пазар през 2023 г. Търгът включва изключителна селекция от

над 100 картини с обща прогнозна стойност над 200 000 евро.

Преди търга произведенията могат да бъдат разгледани с вход свободен в галерията на Artmark в къща Ватев, София.

Самият аукцион, който ще се проведе на 11 декември от 19:00 ч. в „София Балкан Палас“ (бившият хотел „Шератон“), ще включва картини на едни от най-големите български модерни и следвоенни художници. От класиците Ярослав Вешин и Иван Мърквичка през големите модернисти Жорж Папазов, Златю Бояджиев и Бенчо Обрешков до съвременните художници Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Атанас Яранов и Димитър Буюклийски-Мичи.

Снимка: Artmark

Търгът ще бъде отворен за широката публика и арт колекционерите. Те са поканени да открият музейни шедьоври и произведения от престижни частни колекции, типични за движенията в изкуството, към които принадлежат – нежността на портретите на Никола Михайлов, живописните национални елементи на Иван Мърквичка, абстрактните образи на Жорж Папазов или експлозията от цветове на Генко Генков.

Фаворит сред колекционерите на портрети и любителите на изкуството е Никола Михайлов.

Той ще участва в селекцията на аукциона с изключително произведение на българския модернизъм – „Малкото момиче с розовата рокля“ със стартова цена 10 000 евро. Художникът е известен с

близостта си до царското семейство и с портретите, които рисува за тях.

Високо ценени на пазара на изкуство, търгът ще предложи за продажба и други двама майстори – Иван Мърквичка и Ярослав Вешин. И двамата имат ключово значение в българското изкуство.

Колекционерите ще могат да наддават и за Жорж Папазов, най-значимият български авангарден художник. Той ще бъде представен с важно за изкуството ни през 50-те години произведение – „Автопортрет. Спомен за Дерен“ (стартова цена 5 000 евро).

Произведенията идват от важни частни колекции в България и чужбина.

Рядка и значима поява на българския арт пазар е и Николай Дюлгеров, един от най-ценените ни художници извън границите на България. Неговото творчество ще участва в аукциона с голямо по размер произведение от цикъла „Морски пехотинци“ – „Морски пейзаж“.  Също рядка поява на пазара на изкуство ще бъдат „Есенен пейзаж“ на Златю Бояджиев и „Пролетен пейзаж в Родопите“ на Константин Трингов.

Актуално

Избрано за вас