Картините на Пикасо, изложени в тоалетна, се оказаха фалшификати

Снимка: MONA

Картините на Пикасо, изложени в тоалетна, се оказаха фалшификати

Снимка: MONA
Сподели

Изложбата на Пикасо, която си спечели слава след отказ да допусне мъже и по-късно бе преместена в дамската тоалетна, е от фалшификати. Това обявиха от Музея за ново и старо изкуство MONA в град Хобарт, Тасмания. „Шедьоврите“ в изложбата „Ladies Lounge“ са копия, нарисувани от кураторката Кирша Кечеле. Тя е съпруга на собственика на музея –  милионера Дейвид Уолш, отбелязва „Гардиън“.

Името на Кечеле се прочу по-рано през годината, когато съд постанови, че

музеят неправомерно отказва на мъжете достъп

до експозицията. Кураторката била вдъхновена от историята на прабаба си – светска дама, която организирала пищни вечеринки, на които  били канени само жени (и случайно били посещавани от Пабло Пикасо). Според изiскванията на авторката, до изложбената зала в музея бяха допускани само жени, докато иконом им сервира шампанско и изискани хапки.

Няколко дни по-късно кураторката взе иновативното решение да премести произведенията от частната колекция на семейството си в дамската тоалетна.

Измамата се разкрива, след като Кечеле е била потърсена от „Гардиън Австралия“ и oт администрацията, която управлява наследството на Пикасо. В изявление, публикувано в сайта на тасманийския музей, тя разкрива, че

картините са нарисувани лично от нея

преди три години и половина,  Фалшификати са не само произведенията на Пикасо, но и „антикварни вещи“. Сред тях е килим, за който се твърдеше, че бил собственост на кралица Мери от Дания.

Замисълът за изложбата се ражда преди почти четири години, предаде „Площад Славейков“.

„Трябваше да бъде възможно най-пищно и разкошно… За да се почувстват възможно най-изолирани мъжете,

салонът трябваше да покаже най-важните произведения на изкуството

в света – най-добрите. Знаех за няколко картини на Пикасо, които можех да взема назаем от приятели, но нито една от тях не беше зелена. Държах изложбената зала да е монохромна. Да не говорим за разходите за застраховка на Пикасо – непосилни!“

Дори служителите в MONA не разбрали за погодения им номер. За да затрудни познавачите на Пикасо, Кечеле окача една от картините наобратно. Изявлението на кураторката завършва с извинение към наследниците на Пикасо.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас