Кои творби на уличното изкуство трябва да видите задължително?

Снимка: @Noe_Redjem

Кои творби на уличното изкуство трябва да видите задължително?

Снимка: @Noe_Redjem
Сподели

Възникнало във Филаделфия, САЩ, street art или на български „уличното изкуство“ представя произведения, предназначени за излагане по улиците или на обществени места. Наричано още „градско изкуство“, то обхваща множество разнообразни техники и медии, включително постери, тагове и дори стикери. Въпреки че понякога бива подценявано, то представлява самостоятелно движение. Синоним на свобода, то

не само прави изкуството по-достъпно, но и намира своята публика сред всички.

Днес ще ви поведем на артистично пътешествие из живописните улички на швейцарските Алпи, дъждовния и романтичен Париж, малкия средновековен град в сърцето на Италия, и ще завършим в културната граница между германска и романска Европа – Белгия, за да преоткриете и да се насладите на някои от най-новите и впечатляващи градски рисунки.

Изкуство над 1,200 метра
Снимка: Blocal • Travel & Street Art blog

Кран-Монтана, очарователно планинско село и известен ски курорт, сгушен в прегръдките на Швейцарските Алпи, пленява със своите вдъхновяващи пейзажи. В тази уникална природна среда, където въздухът е чист и светлината танцува по върховете, се ражда нещо изключително –

фестивал, различен от обичайните градски празници на уличното изкуство.

От 2015 г. насам Грегори Паж работи върху множество инициативи за градско изкуство, най-големият му проект до момента е забележителният Vision Art Festival. Този фестивал има за цел да създаде един истински планински музей на открито, разпростиращ се от 1,200 до 3,000 метра над морското равнище.

По време на Vision Art Festival художниците намират вдъхновение в панорамната красота и магичната светлина на Кран-Монтана, която е възхвалявана от романисти, писатели, художници и музиканти още от XVIII век.

Тази година зашеметяващият планински пейзаж на фестивала не е просто фон, а централна тема e Ода на природата. След девет години, в които градското изкуство бе пренесено в сърцето на природата, десетото издание на фестивала се стреми да върне природата обратно в градското изкуство.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sonny Behan (@sonnysundancer)

Една от най-впечатляващите стенописи от тазгодишния фестивал – „Възраждане“ е създадена от международно признатия южноафрикански художник Сони Съндансър. Той е известен със своето отличително стилово изразяване и ангажимент към екологични каузи. Талантливият артист е нарисувал забележителен портрет на брадат лешояд, който съчетава уникални художествени елементи с послания за опазване на околната среда. Изключителното многообразие и хармоничното съчетаване на цветовете в произведението са толкова завладяващи, , че могат да ви накарат да се почувствате сякаш сте попаднали в магически свят.

Олимписйки игри през погледа на артистите  
Снимка: Escapades Street Art /Facebook

Трудно е да посетиш Париж и да не се вдъхновиш от богатата история на града. Разхождайки се из хълмистия квартал Монмартър или наслаждавайки се на изяществото на градините на Версай, ще се влюбите в наследството на Франция. Вече дори не е нужно да влизате в сграда, за да усетите културното богатство и романтиката на западноевропейската столица. Просто разхождайки се из различните арондисмани или „квартали“, ще откриете цветни произведения на изкуството, изрисувани по стените на сградите. Те добавят още по-голям чар на този великолепен град.

Снимка: Escapades Street Art /Facebook
След като Олимпийските игри завладяха града, уличните художници използваха своето изкуство, за да изразят мнението си за събитието. Работата на уличния художник БРУСК в квартала Белвaл е отличен пример за това как съвременното изкуство може да служи като социален коментар. Неговата творба Плуването е плуване през боклука“, която е част от серията Залагайте“ отразяват критичния поглед на художника
към влиянието на човешката дейност на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Посетителите на световната надпревара могат да видят много от творбите на БРУСК и други улични художници в близост до олимпийските площадки.
С дъх на боя в Централна Италия
Снимка: I. Cox / @ Helen Bur

През 2014 г. известната италианска улична художничка Алиса Паскини получава специална покана за рисуване в Чивитакампомарано, град с дълбока емоционална стойност за нея, тъй като е и родното място на майка ѝ. При пристигането си, обаче, Алиса се сблъсква с един преобразен Чивитакампомарано, който вече не прилича на селото от детството ѝ. Младежите и семействата са се изнесли, училищата и основните услуги са затворени, а многобройните къщи стоят изоставени и запустели.

Новоизрисуваните произведения на Алиса бързо привличат посетители, които се стичат в Чивитакампомарано, привлечени от чара на нейното улично изкуство. С времето местните жители започват да мечтаят за възраждане на този забравен кът, мечта, която започва да се сбъдва, когато художничката открива CVTà Street Fest през 2016 г. Този фестивал не само вдъхва нов живот на града, но и

се превръща в символ на възраждането на неговата душа и дух.
Снимка: Blocal • Travel & Street Art blog

Един от най-забележителните стенописи на фестивала, който се проведе през този юни, е създаден от английското дуо SNIK. Те са известни със техните ефирни портрети, изобразващи прага между съня и реалността. Портретът на жена с корона от цветя и листа, създаден с детайл и златист цвят, улавя преходността и крехката красота на живота. Растителността, покриваща лицето ѝ, и реалните растения, които ще израснат около него, символизират хода на времето и връщането на природата в завзетите пространства.

Улично изкуство на брега на Северно море
Снимка: Jules Cesure

Кристалният кораб е ежегоден фестивал на уличното изкуство, който оживява живописния крайбрежен град Остенде в Белгия. Стартирал през 2016 г., той бързо се утвърждава като значима спирка на европейската сцена за улично изкуство. Под вещото кураторство на Бьорн Ван Пуке, Кристалният кораб събира изключителни артисти от всички краища на света, които с таланта си в стенописите и уличното изкуство преобразяват градския пейзаж на Остенде.

Тези творчески умове създават грандиозни произведения на открито – стенописи, инсталации и различни форми на градско изкуство. Те обогатяват и украсяват градските улици. Основната мисия на фестивала е да превърне градския терен в обширна галерия на открито, възвръщайки очарованието на крайбрежния град.

Този някога предпочитан туристически курорт, известен с пленителните си плажове и кралските си гости от XIX век, сега привлича нови посетители с динамичната си сцена на уличното изкуство. Тя възражда духа на града и му вдъхва нов живот.

Изложбата „COMO VA TU VERANO?“ или „КАКВО Е ВАШЕТО ЛЯТО?“ на испанския артист Фабио Дуроне, която бе представена през 2018 г. на кораба „Кристал“ в Остенде, се отличава с дълбокото си въздействие.

Снимка: Henrik Haven

Тази изложба приканва посетителите да се потопят в собствените си размисли относно връзката им със света. Лятото, като сезон на светлина и контрасти, отразява вътрешните противоречия на съвременното общество. Картините на Дуроне предлагат проникновен поглед върху социалните неравенства и екологичните предизвикателства, осветявайки динамиката на нашето време с емоционален и критичен заряд.

След всички тези цветове, ефекти и иновации… Какво чакате? Проверете бързо кога е следващият полет за… някое от гореизброените места.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас