Кралски портрет от Диего Веласкес оценен на 35 милиона долара

Снимка: Daily News-Record

Кралски портрет от Диего Веласкес оценен на 35 милиона долара

Снимка: Daily News-Record
Сподели

Портрет в цял ръст, нарисуван от испанския художник Диего Веласкес на кралица Изабел де Борбон, съпруга на испанския крал Филип IV, се очаква да бъде продаден за 35 млн. долара на търг в Ню Йорк през февруари 2024 г. Организатор на търга е  аукционната къща „Сотбис“.

Известна под няколко вариации на името си – Елизабет Френска или Изабела Бурбонска – кралицата-консорт е дъщеря на френския монарх крал Анри IV. А изображението ѝ от Веласкес е

„от калибър и значение“, каквито рядко се срещат на пазара,

се казва в изявление на „Сотбис“.

Картината „Исабел де Борбон, кралица на Испания“ изобразява Исабел на 20 години, облечена в разкошна черна придворна рокля. Исабел е в разцвета на силите си, когато позира за картината – кралица, на която всички се възхищават заради нейната интелигентност и щедрост.

Портретът е направен за първи път в края на 20-те години на XVI в. Веласкес обаче се връща към него през 1631 г., скоро след като се запознава с фламандския художник Петер Паул Рубенс.  Той насърчава испанеца да изучава италианските майстори. Веласкес вероятно е искал да осъвремени и костюма, в който е видяна Исабел – промяната в очертанията на полата е видима дори с просто око.

Оценката на творбата е 35 милиона долара.

Тя ще бъде изложена публично в Лондон до 6 декември, преди да бъде предложена на търга.

„Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си – кралски портрети“, казва в изявление Джордж Вахтер. Той е ръководител на отдел „Картини на големите европейски майстори от епохата на Ренесанса“ в „Сотбис“.

„Никоя друга картина на Веласкес с такъв размер и значение не е предлагана на пазара от над половин век“, допълва Вахтер.

Творбата на испанския бароков гений е излагана в продължение на десетилетия в кралския дворец в Мадрид. След това попада в Лувъра в началото на 19-и в., след което е продадена на търговци и колекционери. За последно е предлагана на търг през 1950 г. Картината е притежание на настоящите си собственици от 1978 г., отбелязват от „Сотбис“.

Актуално