Свалят „Мона Лиза“ в подземията на Лувъра

Снимка: Marc Piasecki / Getty Images

Свалят „Мона Лиза“ в подземията на Лувъра

Снимка: Marc Piasecki / Getty Images
Сподели

Лувърът обмисля да премести картината на Леонардо да Винчи„Мона Лиза“, в подземно помещение. За да видите това произведение на изкуството, често се налага да чакате на опашка. Всичко това е само за да се наблюдава за няколко секунди и да се направят няколко селфита. За туристите това често е разочароващо и незадоволително преживяване. Ново проучване, проведено сред 18 000 оценки, нарича ренесансовия портрет „най-разочароващ шедьовър в света“.

Как ще изглежда новия дом на „Мона Лиза“? Бронирано антирефлексно стъкло ще предпазва известната картина, пише thecollector.com  Нивата на влажност и температура ще се регулират внимателно, за да се гарантира запазването на картината. Идеята за преместването ѝ дава директорът на Лувъра – Лоранс де Кар.

Една от най-известните картини в света – „Мона Лиза“ на Леонардо Да Винчи, е спасена преди почти 110 години. Това се случва на 11 декември 1913 г. В продължение на повече от 2 години местонахождението ù било неизвестно. Когато италианските власти залавят похитителя ù – общия работник в „Лувъра” Винченцо Перуджа, става ясно, че на 21 август 1911 г. той просто

свалил картината от стената, извадил я от рамката ù и я изнесъл от музея

под дрехите си. Две години Перуджа се опитвал да продаде платното. Накрая попаднал на собственик на галерия, който извикал полицията. Именно след тази кражба и чудодейното откриване на картината тя се сдобива със световна известност и става не просто символ на творчеството на Леонардо, но и неизменна част от съвременната попкултура.

Актуално

Избрано за вас