Музата на Майстора: Какво си спомня за художника „Момичето с маковете“?

Снимка: bTV

Музата на Майстора: Какво си спомня за художника „Момичето с маковете“?

Снимка: bTV
Сподели

Тина Виячева живее в столичния квартал „Малинова долина“. Родена е през 1931 г. в кюстендилското село Шишковци. Тя е дете, когато Владимир Димитров – Майстора решава да я нарисува. Така се появява шедьовърът „Момичето с маковете“.

„Поради това, че майка ми му е позирала, той реши да нарисува и мен. Той рисуваше много момичета. Имаше много хубави на село едно време“, разказа тя. Тина е дъщеря на Верка Виячева, една от най-рисуваните жени от Майстора. Не нарича себе си модел, а великият художник свързва с постоянните му срещи със селяните.

„Ходеше винаги с

омазана престилка, с картина в едната ръка

и триножник в другата. Помня, когато брадата му беше сива все още, после стана бяла. Хора се виеха на всеки празник и редовно го виждахме там. Той седи и рисува, рисува. Ние децата се хващахме и ходехме след него. Където е той и ние сме там зад гърба му, стоим и гледаме как рисува. Ама никой от нас не се научи да рисува“, спомня си тя. .

В платното на спомените на Тина виждаме Владимир Димитров – Майстора като човечен мъдрец със сърце, отворено за хората край него.

„Той така се беше сраснал с хората, познаваше ги всички, по име им говореше. Редовно им плащаше борчовете в магазина. Той отиваше при магазинера и казваше: „А, сега, Пешо, дай да видим на кого-какво има да разплаща“, добави Тина Виячева.

Актуално

Избрано за вас