Музей улавя оригиналния аромат на „Дамата с хермелина“

Снимка: EPA/БГНЕС

Музей улавя оригиналния аромат на „Дамата с хермелина“

Снимка: EPA/БГНЕС
Сподели

В Националния музей в Краков Леонардо да Винчи вече може да ви надуши. Миризмите подчертават преживяванията ни и ни свързват с предметите, а въображаемите им спомени се просмукват в подсъзнанието ни. Но докъде може да стигне обонянието ни, когато става дума за преживяване на шедьоври? Можем ли например наистина да се почувстваме така, сякаш сме били там, когато за първи път е създадена ,,Дамата с хермелина?

Екип от изследователи в Полша и Словения се опитва да разбере това, разработвайки писалка, която да ухае на картината на Леонардо да Винчи от XV век. Посетителите на Националния музей в Краков вече могат да усетят и аромат, докато гледат в очите на Чечилия Галерани. Това съобщи Euronews.

Снимка: Web Gallery of Art

,,Институциите често възприемат миризмите, излъчвани от съоръженията, като ненужна информация, а може би дори като нежелано замърсяване. Отсега нататък обаче посетителите ще могат да изследват миризмата на историческите обекти по напълно нов и малко проучен начин. Този проект е наистина новаторски, казва Елжбета Зигиер, главен консерватор на Националния музей в Краков.

Разработена чрез химически анализ, писалката се опитва да възпроизведе миризмата на самия предмет.

,,Можем да усетим елемента на орехово дърво, защото ореховата дъска е била използвана като основа на картината, и миризмата на маслени картини, казва Томаш Савошчук, водещ изследовател на проекта в Краковския икономически университет.

,,Това е много приятна, историческа музейна миризма, допълва той. Подчертава също, че едно малко подушване е достатъчно, максимум две. Освен това писалката трябва да се сменя на всеки 3 до 4 седмици:

,,След един месец миризмата вече не е същата.“

В рамките на проекта Odotheka – първата в света библиотека с аромати на исторически предмети – екипът на Савощук работи в сътрудничество с колеги от Университета в Любляна и Словенския национален музей, за да пресъздаде ароматите на девет други предмета с голямо значение за полското и словенското наследство.

Сред тях ще бъде табакера, принадлежала на словенския поет Франц Прешерен. В експозицията влиза и хигиеничен прах, произведен в Краков през 20-те години на ХХ век, спечелил златен медал на изложба в Париж и рекламиран във вестниците от Пола Негри – холивудска звезда от полски произход.

Снимка: Scherl/Global Look Press

Проектът е иницииран през 2021 г., след като Националният музей в Краков моли Савошчук да оцени качеството на въздуха в стъклената кутия, в която се намира „Дама с хермелина“.

Макар че всичко по своята същност има мирис, той също се променя с времето.  Зависи от това какво се случва с обекта и къде се съхранява. По този начин оригиналният аромат на нещо никога не може да бъде уловен истински. Но може да се проследи времева линия.

Актуално

Избрано за вас