Националната галерия в Лондон забрани внасянето на супа и други течности

Снимка: Just Stop Oil/Reuters

Националната галерия в Лондон забрани внасянето на супа и други течности

Снимка: Just Stop Oil/Reuters
Сподели

Националната галерия в Лондон въведе пакет от строги мерки за сигурност, след като екоактивисти атакуваха картини на Ван Гог и Веласкес в залите им. От днес в галерията вече не може да се внасят супа и друг вид течности. Изключение правят бебешко мляко и лекарства по предписание, съобщава The Guardian.

Всяка врата вече е оборудвана с детектор, а чантите и раниците ще бъдат инспектирани. Съветът към посетителите от галерията е да идват с възможно най-ограничен багаж. Забранява се

„носенето на дрехи и аксесоари, които биха се възприели като обидни или свързани с организации,

представляващи физическа заплаха за колекцията”, както и разпространението на материали за всякакъв вид кампании.

Входът в Националната галерия в Лондон е свободен, което често често прави колекцията обект на атаки от екоактивисти. От лятото на 2022 г. насам са отчетени общо пет инцидента. Два от тях се случиха в рамките на изминалите 2 седмици, когато активисти на „Just Stop Oil” изляха супа върху две картини на Ван Гог.

От галерията се извиняват на посетителите си, че няма да получат посрещането, което заслужават, пише „Площад Славейков“.

В края на септември две активистки на „Just Stop Oil“ получиха съответно 2 години и 20 месеца затвор, задето са повредили рамката на „Слънчогледи“ (1888) на Ван Гог през 2022 г. Понастоящем общо 25 последователи на групата излежават присъди в затвора във връзка с протестните си акции.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас