Напусна ни талантливият български художник Димитър Яранов

Снимка: СБХ

Напусна ни талантливият български художник Димитър Яранов

Снимка: СБХ
Сподели

На 59-годишна възраст ни напусна Димитър Яранов, „един от великаните на българското изобразително изкуство“, съобщават негови приятели във Фейсбук.

Роден през 1965 година в София в прочутото семейство Яранови, Димитър наследява артистичните гени от своя баща Атанас Яранов, който също е утвърден художник и живописец. През 1991 г. завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев. Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов.
Като художник се стреми да се еманципира и
създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори.
Снимка: contempo2011
Негови картини са представяни в престижни изложби в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, както и с фестивала „Процес – Пространство“.

Преподава в Художествената гимназия в София. Много хора го познават и от созополската галерия „Котка и котка“, която управлява със съпругата си. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на „Шипка“ 6 е в проекта „Седем извън трафика“ (2022).

Като кредо за своето творчество Яранов споделя:

Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си“.

Поклон пред паметта му!

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас