Наслаждаваме се на наивистично изкуство с изложба

Автор: Мариана Калъчева; Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство

Наслаждаваме се на наивистично изкуство с изложба

Автор: Мариана Калъчева; Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство
Сподели

В месеца на непринудената детска жизнерадост, в София се открива за поредна година голямата международна изложба Трети Международен Салон НАИВ.

Събитието е своеобразният празник с оригинална и неповторима стилистична независимост от автентични произведения, изпълнени с

маслени, акрилни бои или в смесена техника върху платно и дърво,

както и скулптури от дърво и керамика. Те ще стимулират сетивата ни за радост от живота в пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия.

Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство

В  това издание за първи път в България ще бъдат представени на живо за българската публика творби на класици на международното наивистично изкуство като Иван Рабузин, Йосип Генералич, Мартин Йонас,  Жан Фу, Бранко Ловак наред с български майстори като Ради Неделчев, Димитри Йорданов, Ганчо Карабаджаков.

Автор: Боряна Енчева; Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство
Експозицията включва 100 творци от 17 страни от три континента.

Арт наив се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, не опосредстван от академични правила. Наивизмът е честване на живота, фестивал за сетивата, от което имаме нужда като фина арт терапия. Искреност, която ще ни накара да се усмихнем. Изложбата ще е открита за посещения в галерия Нова Арт Спейс, ул. Съборна 3 от 11 до 23 юни без почивни дни между 11 и 19 часа.

Автор: Мариана Калъчева; Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство

За наивистичното изкуство:

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, „изкуството на вечния празник“, необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност.

В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани.

В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение.

Автор: Петя Константинова; Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство

Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си.

Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство,

мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Автор: Aда Бредвелд; Снимка: Салон за наивистично и интуитивно изкуство

Следвайки отчетливия интерес към този тип изкуство на световната сцена, в България в рамките само на няколко години бяха организирани няколко събития с фокус наивизъм.

След близо 40 години вакуум излезе от печат и първата съвременна книга за български наив, представяща творчеството на 30 автора. В подготовка е втора част на изданието.

Актуално

Избрано за вас