Националната художествена галерия представя 2023 г. в цифри

Снимка: Национална художествена галерия

Националната художествена галерия представя 2023 г. в цифри

Снимка: Национална художествена галерия
Сподели

Над 120 хиляди са били посетителите на Националната художествена галерия през 2023 година. Това обявиха от екипа на културната институция.

Нейни филиали са „Квадрат 500“, „Двореца“, Музеят за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, Музеят на социалистическото изкуство, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство и къщите музеи на Никола Танев, Вера Недкова, Иван Лазаров и Андрей Николов.

През изминалата година в залите на галерията са показани 36 самостоятелни, групови и тематични изложби с произведения от страната и чужбина. Над 1100 творби са заети за тях от автори, частни, корпоративни и общински колекции в страната и чужбина. Реализирана е и „Изповедта на Апостола” – мултимедийна експозиция, посветена на

150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски,

отбелязват от екипа.

През 2023 година 178 произведения от колекцията на галерията са предоставени за изложби на музеи и галерии в страната и чужбина. 203 нови творби попълват колекцията. Около 100 изображения от колекцията са публикувани в научнопопулярни и рекламни издания в България и чужбина. Излезли са четири нови каталожни издания и са изнесени над 80 екскурзоводски беседи, допълват в равносметката си от Националната галерия, цитирана от БТА.

Част от любовта към изкуството от галерията отчитат и в социалните мрежи, където постовете на страницата им имат над 650 000 реакции.

Шест пък са проектите, спечелили финансиране от Министерството на културата. Към екипа на културната институция през изминалата година са се присъединили четирима нови млади изкуствоведи. А шестима души от екипа са отличени с награди на Министерството на културата.

Освен многобойните изложби, в галерията са се провели и 35 други събития – концерти, презентации, лекции, професионални и образователни срещи.

С тази равносметка Националната художествена галерия благодари на своята публика, на екипа, колегите, приятелите и сътрудниците си.

Актуално

Избрано за вас