Непоказвани досега творби в изложбата „Отвъд човека“ на Кольо Карамфилов

Снимка: Facebook

Непоказвани досега творби в изложбата „Отвъд човека“ на Кольо Карамфилов

Снимка: Facebook
Сподели

„Отвъд човека“ е изложба с непоказвани и малкоизвестни творби на Кольо Карамфилов и може да бъде разгледана до 24 март в „Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство“.

„С изложбата „Отвъд човека“ моята цел е

да покажа непоказвания, неизвестния Кольо Карамфилов“,

каза пред БТА кураторката на експозицията Надежда Джакова. От изложените произведения  пред публика до този момент са представяни само автопортрет на художника и две творби от итонг.

Най-ранните творби, показани в изложбата са от 1993 г., но по-голямата част от произведенията в експозицията са създавани в годините между 2000 и 2010 г. Според Надежда Джакова това е период, от който много малко неща на Кольо Карамфилов присъстват в художествените музеи и галерии.

Снимка: kolio-karamfilov.com

По думите ѝ всички творби, част от „Отвъд човека“ са от частни колекции, с изключение на шест произведения, които са от Националната художествена галерия. Джакова обясни, че собствениците на тези „частни колекции“ не са непременно колекционери на изкуство, като някои от тях са били приятели на художника или са придобили негови творби чрез дарение от автора или откупуване.

Кураторката на експозицията разказа, че има и конкретна нишка, която обхваща творбите в изложбата. „Това е именно човекът,

човекът като мотив, който се появява в творчеството на Кольо Карамфилов

и който приема най-различни образи – от човешка глава, изобразена в цял формат, или фигура, която е напълно абстрактна или ако щете дори – крак, останала стъпка върху платното“, посочи тя. И допълва: „При Кольо Карамфилов това е характерното – че

с лекота променя и сменя образа

и той никога не е един и същ“.

„Това, което видях покрай организирането на изложбата на Кольо Карамфилов, е, че той има много приятели и съмишленици. И докато те са живи,

ще е жив и споменът за него,

за човека Кольо Карамфилов, за това какъв е бил той, какво е мислил, какво е правил“, отбеляза кураторката.

Снимка: Facebook

Кольо Карамфилов е мултидисциплинарен артист. Той създава живопис, скулптура, рисунки, графика и участва в хепънинги, арт акции и пърформанси.

Роден е на 7 декември 1963 г. в Пловдив. През 1989 г.

създава авангардната група „Ръб“

и е един от идеолозите на артистичната организация, наред с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков. По-късно през 1995 г. създава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2010 г. започва началото на проекта „Мерси“ със Стефан Божков. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 г. до смъртта си през 2014 г.

прави над 30 самостоятелни изложби.

Участва в множество групови изяви в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции в България и чужбина.

Актуално

Избрано за вас