Оригинали на Пикасо красят тоалетна

Снимка; mona.net.au

Оригинали на Пикасо красят тоалетна

Снимка; mona.net.au
Сподели

Музеят за старо и ново изкуство MONA в австралийския град Хобард в Тасмания премести част от колекцията си на Пикасо в женска тоалетна. Причината е съдебно решение, че трябва да допуска мъже до експозиция, която е само за жени, съобщава „Гардиън”.

Художничката и куратор Кирша Кечеле е автор на проекта „Ladies Lounge”. Тя бива вдъхновена от нея от историята на своята прабаба – светска дама, която организирала пищни вечеринки, на които били поканени само жени. Те случайно били посещавани и от Пабло Пикасо.

Според изискванията на авторката – до стаята бяха допускани само жени

да се наслаждават на картини на Пикасо от личната колекция на семейството на Кечеле,

докато иконом им сервира шампанско и изискани хапки. Цената за посещение е била 500 австралийски или 330 щатски долара. Продължителността на посещението е три часа и половина, пише „Площад Славейков“.

След решението на съда, че недопускането на мъже до проекта е дискриминация, картините на Пикасо, преди това показвани в „Ladies Lounge“, са били преместени в женската тоалетна.

Кирша Кечеле, която е и съпруга на собственика на музея Дейвид Уолш, публикува видео в Instagram, придружено с уточнението:

„Нова изложба в MONA. Само за дами… Никога преди не сме имали женски тоалетни в Mona, всички бяха унисекс. „Ladies Lounge“ трябваше да затвори заради дело, заведено от мъж. Просто не знаех какво да правя с всички тези картини на Пикасо…“

Художничката освен това добавя, че ще потърси начин да регистрира „Ladies Lounge“ като църква или училище, за да има законово право да ограничи достъпа на мъже до него.

Актуално

Избрано за вас