Открита картина на Фрагонар беше продадена за 2,5 милиона евро

Снимка: La Gazette Drouot

Открита картина на Фрагонар беше продадена за 2,5 милиона евро

Снимка: La Gazette Drouot
Сподели

Уникално откритие – картината „Младо момиче с шапка“ на френския художник Жан-Оноре Фрагонар, беше продадена на търг в Париж

за 2,5 милиона евро.

Тази овална картина, датираща от XVIII в., е намерена по време на семейна инвентаризация от аукционер.

Автентичността на картината е потвърдена от Стефан Пинта, експерт по произведения на изкуството и член на фирмата Turquin в Париж. Творбата е оценена между 400 000 и 600 000 евро, но експертът се надявал  стойността ѝ да се повиши на търга „може би до 1 милион евро“. В крайна сметка картината беше продадена за няколко пъти повече от първоначалната ѝ оценка.

Според експерта картината има „цяла история“.

„Почувствахме, че вероятно става дума за картина на Фрагонар, защото на гърба на рамката има абсолютно същия надпис и същото изписване като на друга картина, която бяхме продали от същата колекция“, обяснява Стефан Пинта. Всъщност надписът „На госпожа Р. Фрагонар“ е бил и на гърба на картината „Четенето на философа“, продадена на търг за 7 686 000 евро през юни 2021 г.

Семейството, което е намерило тази картина, „е смятало, че притежава нещо изключително“, но без да подозира истинската ѝ стойност, уверява той.

Стилът на Фрагонар „е много лесно разпознаваем“ в тази картина,

посочва Стефан Пинта. „Това е много свободен стил, който наричаме furioso“, продължава той. „Мазките на четката са широки, енергични и импулсивни… Този портрет би могъл да бъде създаден за един или два часа“, коментира експертът.

Друг художествен детайл е овалната рамка. Смята се, че почти всяка шеста картина на Фрагонар е изпълнена в този формат, който е особено популярен през XVIII век.

Три века след създаването си

картината е намерена в „абсолютно перфектно“ състояние,

гласят експертните доклади. Запазването ѝ е било възможно, благодарение на слоя прах, който я е покривал. Този слой е служил като естествен филтър, ограничавайки разрушаването на платното. В крайна сметка реставрацията продължила по-малко от месец.

Откриването на подобни произведения остава изключително рядко. Стефан Пинта уверява, че за десет години работа е успял да открие „около десет произведения на изкуството“, оценени на стойност между 1 и 15 милиона евро.

Актуално