Пол Сезан – (не)оцененият „баща“ на модерното изкуство

Снимка: Getty Images

Пол Сезан – (не)оцененият „баща“ на модерното изкуство

Снимка: Getty Images
Сподели

Пол Сезан е френският художник, проправил пътя на направленията в изкуството кубизъм, фовизъм и абстрактен експресионизъм към XX. Макар творчеството му да получава заслуженото признание едва след неговата смърт, днес негови картини са изложени в едни от най-престижните галерии в света и се оценяват на десетки милиони долари. В чест на рождената дата на художника – 19 януари, аукционна къща Christie’s предлага няколко неизвестни, но изключително интересни факта за живота и творбите му.

Снимка: St. Petersburg, Hermitage
Израства с Емил Зола

Пол Сезан, чиито новаторски постимпресионистични картини проправят пътя на модернизма в XX век, е роден в Екс-ан-Прованс. В детството си е приятел на Емил Зола, който става най-известният френски писател от края на XIX век.

Докато учат заедно в колежа „Бурбон“ с още няколко свои приятели създават сплотена група, която наричат Les Insparables. Сезан защитава Зола от хулиганите в училищния двор и един ден писателят му се отблагодарява с кошница ябълки. Този момент оказва голямо влияние върху Сезан.

Така ябълката се превръща в негова любима тема.

Двамата продължават да се подкрепят до 1888 г., когато Зола го използва като вдъхновение за образа на провалилия се художник в романа си „L’Œuvre“.

Снимка: Musée d’Orsay
Трябвало е да се бори, за да стане художник

Бащата на Сезан първоначално не подкрепя артистичната кариера на сина си. Той искал той да учи право и да управлява семейната банка. След две години в юридическия факултет на университета в Екс-ан-Прованс Сезан се отказва. По това време Зола живее в Париж и го убеждава да се присъедини към общността на авангардните художници и писатели там. С подкрепата на майка си Сезан убеждава баща си да му позволи да замине за столицата, за да учи живопис.

След като пристига в Париж, художникът кандидатства в Школата за изящни изкуства, но е отхвърлен. Започва да посещава курсове и в Atelier Suisse, но дори и там не е приет напълно. По-късно Камий Писаро си спомня, че житейските проучвания на Сезан

„предизвикват рев от смях от всички членове на училището“.

По това време творецът е в своя „тъмен период“, в който опитва да предаде романтични и класически теми.

Неговите творби са отхвърляни година след година и той участва в известния Салон на отхвърлените през 1863 г. (изложение на творби, главно на импресионисти, които журито на реномирания Парижки салон на изкуствата отхвърля).

Снимка: Musée d’Orsay
Разработва свой собствен метод за рисуване

Според едно интервю от края на 90-те години на XIX в. „идеалът за земно щастие“ на Сезан е да създаде своя собствена belle formule, или „красив начин на рисуване“. Макар да рисува в същата среда като импресионистите, той развива своя собствена уникална техника. В ранните си години той

използва палитра, за да нанася големи площи цвят

по плосък немодулиран начин. С напредването на кариерата си той добавя многократни малки паралелни или перпендикулярни мазки с боя в променящи се цветови градации,. Тази техника е сходна с тази на колегите му импресионисти, но не притежава тяхната импулсивност.

Аналитичният подход на художника към живописта е още една стъпка встрани от импресионистите. След началото на Френско-пруската война Сезан напуска Париж и през 1886 г. заминава за Южна Франция. Там той започва да рисува пейзажи и да развива теорията си, че всичко в природата може да се сведе до първичната си геометрична форма – сфера, конус, куб или цилиндър.

В нарисувания от него свят

ябълките са сфери, къщите – кубове,

а дърветата – комбинации от цилиндри. Композициите му са силно структурирани – с акцент върху геометричните форми. Тези форми често са леко размазани, което отразява начина, по който ги е изучавал от различни ъгли.

Снимка: Musée d’Orsay
Мнозина го смятат за баща на модерното изкуство

В началото на кариерата си Сезан преминава през „тъмния си период“ (1861-1870 г.). Творбите му от този период се характеризират не само с тъмните си палитри с драматични тонални контрасти, но и с дебелите слоеве пигмент, които предават емоции извън самия предмет. Тази техника, която

отразява психиката на художника,

както и тази на обекта. Чрез нея той „отваря вратата” за модерния експресионизъм.

Аналитичният подход на Сезан, при който той идентифицира всичко, което вижда, с първичната му геометрична форма, и начинът, по който си играе с линейната перспектива и триизмерното пространство, поставят основите на кубизма на XX век.

Творчеството му се превръща в мост между импресионизма от XIX в. и кубизма, фовизма, експресионизма, а по-късно и абстрактния експресионизъм от XX в.

Снимка: Musée d’Orsay
След смъртта си Сезан получава институционално признание в цял свят.

През 1907 г. Пикасо, Брак и Матис се струпват, за да се възхищават на творбите на художника, изложени в Salon d’Automne. Това е едно от събитията, които привличат вниманието на публиката към творчеството на художника и вдъхновяват следващите вълни на авангарда.

Оттогава

Сезан влиза в колекциите на най-известните институции

по света. В Музея за модерно изкуство се съхраняват част от впечатляващите му натюрморти. Колекцията на Музея Д’Орсе обхваща целия период на творчеството му, а галерия „Курто“ притежава негови пейзажи. Фондация „Барнс“ разполага с 69 творби на художника. Картините на Сезан са изключително търсени на пазара днес.

„Bouilloire et fruits“ (1888-1890) е продадена за 59 295 000 долара през 2019 г., а „L’Estaque aux toits rouges“ (1883-1885) – за 55 320 000 долара. Неотдавна „La Montagne Sainte-Victoire” (1839-1906) достигна цена от 137 790 000 долара в аукционна къща Christie’s.

Актуално

Избрано за вас