Пред обектива на Марк Хом: Историите зад емблематичните снимки на знаменитости

Снимка: Марк Хом

Пред обектива на Марк Хом: Историите зад емблематичните снимки на знаменитости

Снимка: Марк Хом
Сподели

Трудно е да се намери по-плодотворен фотограф на знаменитости от Марк Хом. След като се премества в Ню Йорк в началото на 20-те си години, роденият в Копенхаген портретист прави първата си снимка на цяла страница в списание през 1992 г. Тя представлява двоен портрет на комика Сандра Бернхард и дизайнера Исаак Мизрахи.

Следващите 30 години той прекарва на снимачната площадка с

някои от най-големите имена в развлекателната индустрия.

Запитан за процеса на работа, Хом разказва пред People, че работата е като „пинг-понг между обекта и фотографа“ – затова „казвам „да“ само на снимки на хора, които намирам за интересни“. Представяме ви историите, които стоят зад седем от най-емблематичните му снимки на знаменитости.

Снимка: Марк Хом
Анджелина Джоли

Преди да пристигне на снимачната площадка за тази снимка от 2008 г., актрисата, която по това време рекламира ролята си в драмата „Могъщо сърце“, казва:

„Не мога да бъда твърде секси на тази снимка

заради сериозността на филма“, спомня си фотографът. За Хом това е доказателство, че понякога „просто се носиш по течението“, докато снимаш обектите си.

Снимка: Марк Хом
Гуинет Полтроу

Още едно потвърждение, че „не можеш да планираш всичко“. Змията, която се появява в този кадър от 1997 г., не е била замислена като реквизит.

Тя е била домашен любимец на един от асистентите на Хом

на снимачната площадка.

„Питах се: „Трябва ли да се опитаме да използваме тази змия „, спомня си той. „И Гуинет я хареса“.

Що се отнася до това дали той е бил вдъхновението за емблематичното изпълнение на Бритни Спиърс за VMA само четири години по-късно, Хом казва: „Никога не се знае“.

Снимка: Марк Хом
Самюъл Джаксън

Нестандартната концепция за тази снимка на актьора ветеран от 2019 г. се появява в съня на фотографа в нощта преди снимките.

„Не можех да изкарам тази идея от главата си“, казва той. „Трябваше да я изкарам от организма си“. Първоначално той се чуди как да подходи към актьора с идеята, но Хом казва, че според него Джаксън „наистина я е харесал“.

Снимка: Марк Хом
Шер

За снимките с Шер перфектното изображение се появява в резултат на „моментно“ взаимодействие на снимачната площадка.

„Просто бях там, снимах я и изведнъж езикът ѝ излезе навън, а аз си казах: „Спри – това е снимката, която искам“, казва той. Явно носителката на „Грами“ е харесала крайния резултат, тъй като е използвала изображението като обложка на албума си „Paradise Is Here“ от 1996 г.

Снимка: Марк Хом
Глен Клоуз

В този портрет от 2002 г. Хом избира почти никаква прическа или грим, като иска „да предаде чистотата ѝ“.

„Тя изглежда свежа – почти озарена“, казва той. „Просто обичам тази снимка“.

Снимка: Марк Хом
Робърт Редфорд

Според фотографа стилистът искал да облече Редфорд в „тези наистина изискани пуловери“, но Хом не се съгласил.

„Аз казах: „Не, нека го направим много по-робертовски“, спомня си той. „Всъщност донесох собствената си дънкова риза и в крайна сметка той я облече, защото исках да не е прекалено елегантен“.

Снимка: Марк Хом
Лени Кравиц

Фотографът заснема тази снимка на многохилядния изпълнител в дома му в Париж около издаването на албума му „Black and White America“

„Слязох долу – той има спийкзи на долния етаж – и откъм улицата идваше една точка светлина“, спомня си Хом. „Затова си казах: „Добре, нека започнем така. Нека просто да работим със светлината“.

Размишлявайки върху кадъра, авторът на снимките отбелязва контрастните текстури: „Имате това невероятно тяло, но и текстурата на шала, която е доста груба“, казва той.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас