Приземяването на Амелия Еърхарт е увековечено в изкуство

Снимка: Michael Kielty

Приземяването на Амелия Еърхарт е увековечено в изкуство

Снимка: Michael Kielty
Сподели

В рамките на четиридневен фестивал на градското изкуство беше открит стенопис в почит на Амелия Еърхарт. Той е символ на славната роля на старинния град Лондондери в историята на авиацията.

Творбата, която се смята за най-високия стенопис в Северна Ирландия, може да се види отстрани на сградата на Северозападния регионален колеж.

Тя е дело на уличния художник от Северна Каролина – Джекс. Той е един от редицата художници в Дери, който участва в фестивала за улично изкуство ,,Get Up Street Art Festival“. Той се провежда в рамките на програмата на морския фестивал ,,Foyle“.

Посетителите на фестивала са наблюдавали творбата в хода на нейното създаване през уикенда.
Преди почти век г-жа Еърхарт каца в града, превръщайки се в

първата жена, прелетяла самостоятелно през Атлантическия океан.

Никол МакЕлхини от Асоциацията за наследството на Амелия Еърхарт заяви, че организацията за изработването на стенописа е ,,абсолютно възхитителна“.

„Това е нещо, което винаги сме искали да видим, бяхме много развълнувани, докато гледахме как се подготвя“, каза тя пред BBC News NI.

Според нея г-жа Еърхарт е повече от достойна за тази чест, като добави, че пилотът наистина е ,,счупил стъкления таван“. Тя е летяла със самолет ,,когато много малко жени са карали дори кола, каза г-жа МакЕлхини.

През май 1932 г. Амелия Еърхарт излита от Нюфаундленд в Канада, опитвайки се да стане първата жена, прелетяла самостоятелно през Атлантическия океан.

Снимка: Bettmann Archive

Надява се да кацне в Париж, но лошото време и техническите проблеми променят курса ѝ.14-часовото ѝ пътуване приключва внезапно. Тя е била принудена да приземи самолета си Lockheed Vega 5B в полето на семейство Галахър в покрайнините на Дери. По настояване на стопаните на къщата, тя остава да пренощува там без да плати нито цент.

Пет години след кацането си в полето на Галахър, пилотът изчезва по време на опита си да обиколи света, без да остави следи.

За картината

Художникът Джикс започна работа по стенописа, който според местния съвет е най-високият в Северна Ирландия. В четвъртък, за да стигне до близо до покрива, артистът използва самосвал.

Ръководителят на културния отдел на Областния съвет на град Дери и град Страбейн Ейдин Маккартър заяви, че това е едно от редицата ,,забележителни произведения, създадени по време на фестивала.

Тя добави: „Съвсем уместно е да отбележим тази емблематична жена, която е толкова силно свързана с града, и какъв чудесен начин да го направим“.

Снимка: Michael Kielty

Новият стенопис е един от многобройните паметници на летеца в Дери. Тя е запомнена с имената на улиците Earhart Park и Amelia Court. По-късно през 2019 г. Асоциацията за наследството на Амелия Еърхарт открива паметна плоча пред бившия хотел Northern Counties, където през 1932 г. се провежда пресконференция след кацането.

Постиженията на г-жа Еърхарт са били припомняни  в художествен смисъл и преди в града. Стенопис на художника Джо Кембъл бил открит в близост до мястото на кацането ѝпо време на поредица от събития, посветени на 90-годишнината от успешното приземяване.

Асоциацията за наследството на Амелия Еърхарт, която работи с колектива за улично изкуство Peaball в етапите на планиране на стенописа, казва, че има планове за други арт проекти.

Те се надяват скоро в Лондондери да бъде издигната статуя на Амелия Еърхарт, ако финансирането им позволи разбира се.

,„Тук тя не е толкова популярна, колкото в САЩ,

казва Никол МакЕлхини. „Нейното постижение, когато кацна тук, беше огромно и има огромен потенциал в свързването с нея, особено за туризма,“ добави тя.

В Северна Ирландия вече има нарастваща галерия от улично изкуство. Момичетата от фабриката в града, които някога са работили в процъфтяващата индустрия за производство на ризи, пънк иконите The Undertones, футболистът Джеймс Макклин и героите от комедията ,,Момичетата от Дери – всички те са увековечени в стенописи през последните години.

Актуално

Избрано за вас