Продажби за почти 400 000 евро на най-важния аукцион на Artmark за сезона

Снимка: Artmark

Продажби за почти 400 000 евро на най-важния аукцион на Artmark за сезона

Снимка: Artmark
Сподели

Този вторник, 15 октомври Artmark откри новия сезон на търговете със забележителни исторически резултати. Те поставиха нови върхове за българския арт пазар, потвърждавайки нарастващия интерес към изкуството като инвестиционна и културна стойност в страната.

Аукционът надмина всички други предишни търгове както по процент на продадени

лотове с рекордните 91%,
Снимка: Artmark

така и по обща сума на продажбите, на стойност 400 000 евро, повече от двойна на общите начални стойности. Това превръща Есенния търг в новаторско събитие за българския пазар на изкуство, за неговата историята, но най-вече за неговото бъдеще.

С продължителност 6 часа наддаване на живо и онлайн, търгът отбеляза пълна зала с общо 150 участници в наддаването присъствено, по телефона и онлайн,

от които има рекорден брой от 60 печеливши участници.

Една от звездите на аукциона – картината на Ярослав Вешин „Разходка с шейната“, продадена за 40 000 евро е рекордна сума на местния пазар за художника, равна на цената постигната на Пролетния аукцион на Artmark за друго произведение от същия автор. Творбата регистрира рекордна цена и на международния пазар за последните три години.

Снимка: Artmark

Ярослав Вешин, художникът, на когото дължим развитието на българската реалистична живопис от края на XIX век и началото на XX век, отбеляза на местния пазар в Есенния аукцион и рекордната цена от 5000 евро за акварелната творба „Пристигане на пощата в Цетине“.

Най-забележителните продажби и акценти на търга включват и лот 10 – Жорж Папазов с изключителното си произведение „Сюрреалистичен портрет“. Тази акварелна творба бе продадена за 14 000 евро. Тя представлява абсолютен рекорд за произведение на художника, изпълнено в тази техника.

Снимка: Artmark

Произведението Празничен ден съдържащо елементи от всички основни жанрове, в които работи големият български художник и любимият сред колекционерите на изкуство, Дечко Узунов беше продадено за 16 000 евро.

Композицията с маслени бои „Сън“ на Димитър Буюклийски-Мичи, беше много желана и се продаде за 15 000 евро, почти удвоявайки максималната си оценка (5000-8000 евро), което също представлява рекордна сума за този художник.

Една от звездите на търга и любима на колекционерите, „Улица Гурко“ (Велико Търново) на Никола Танев, се продаде за 35 000 евро – повече от два пъти над началната цена от 15 000 евро. Тази продажба се превърна в най-високата регистрирана за произведение на Танев на публичен търг на българския пазар досега.
Владимир Димитров-Майстора, едно от най-значимите имена в българската история на изкуството, осъществи важна продажба по време на Есенния търг. Картината „Почит към комунистическата партия“ Тя бе продадена за 14 000 евро. Това е три пъти повече от началната цена и представлява абсолютен рекорд за произведение на художника по отношение на темата и техниката на изпълнение.

Предпочитан от колекционерите и почитателите на изкуството, Иван Мърквичка бе представен с произведението „Сушене на тютюн“, което се продаде за 9 500 евро –

три пъти повече от началната цена.
Снимка: Artmark

С 16-годишна история, Artmark се утвърждава като водеща аукционна къща, стартирайки дейността си през декември 2023 г. на българския пазар. Тя предлага на колекционерите селекция от произведения на изкуството, идващи от частни колекции и създадени от най-известните български художници –

от старите майстори до постмодерни и съвременни автори.
Изключителните резултати на Есенния аукцион допълват трите търга, проведени досега между декември 2023 г. и октомври 2024 г. Общо на търговете бяха предложени 450 творби, като забележителните рекордни продажби достигнаха
обща сума от 1,4 милиона евро.

Artmark ще организира следващия аукцион на българско изобразително изкуство на 17 декември. Процесът по консигнация започва днес, 17 октомври, и продължава до 16 декември. Орагнизаторите канят колекционерите да изпращат класически, модерни и поствоенни/съвременни произведения на българското изкуство.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас