Съюзът на българските художници изпраща годината с изложба с малки графични форми

Снимка: СБХ

Съюзът на българските художници изпраща годината с изложба с малки графични форми

Снимка: СБХ
Сподели

По традиция изпращаме годината с една от най-популярните изяви на секция „Графика и илюстрация“ към Съюза на българските художници (СБХ) – Форум „Малки графични форми“.

Единадесетото издание продължава и обогатява постигнатото през годините и представя актуалната картина на малките графични форми чрез произведенията на десетки съвременни автори.

66 артисти със 138 произведения

съставят колекцията на поредния форум „Малки графични форми“.

Организаторите съобщават, че като платформа, събираща работи на автори от цялата страна и от различни творчески поколения, изложбата е от малкото изяви, отворени и за най-младите – студенти и ученици от художествени учебни заведения.

За четвърти пореден път домакин на събитието, което гостува на различни галерии в София и в страната, е галерия КО-ОП. Експозицията ще бъде открита на 19 декември и ще продължи до 31 декември.

Форумът показва

колко многолико е съвременното българско графично изкуство;

очертава посоки и тенденции, стилови и художествено-естетически търсения и демонстрира убедително артистичните превъплъщения и богатите възможности на различните графични способи за печат. От класическите: офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат и литография до най-новите дигитални технологии.

Тазгодишните награди, които СБХ връчва са

в чест на една от ярките фигури в българската графика – Стефан Марков (1940 – 2000),

както и другата традиционна награда – тази на „Директа“, представител на хартиите „Фабриано“.

По традиция в изложбата присъстват литографии на Стефан Марков, на когото са посветени и бронзовите плакети, придружаващи наградите.

Непосредствено преди откриването на изложбата ще бъдат определени следните награди: за цялостно представяне и за млад автор.

„Ценители и зрители имат шанса да се убедят в

многообразието на артистичните превъплъщения и находки,

както и в богатството от класически и експериментални графични способи за печат – офорт, акватинта, суха игла, преге, мецотинто, висок печат, литография, сериграфия, ризо и дигитален печат“, отбелязват от СБХ.

И тази година ще бъде проведена акция, която дава възможност на ценителите да се сдобият с произведения на любимите си автори на атрактивната цена 50 лева. Акцията ще бъде в деня на откриването от 18:00 часа.

Актуално

Избрано за вас