„Фалшива“ картина на Дега, продадена за $1000, се оказва оригинал на стойност $13 млн.

Снимка: Courtesy of Juan Arjona

„Фалшива“ картина на Дега, продадена за $1000, се оказва оригинал на стойност $13 млн.

Снимка: Courtesy of Juan Arjona
Сподели

Опитен онлайн търговец на дребни вещи сключва сделката на живота си, когато през 2021 г. забелязва пастелна картина на Дега, обявена за „фалшификат“. Майсторската композиция привлякла вниманието на купувача и с помощта на експерта Мишел Шулман те установили, че най-вероятно става дума за Éloge du maquillage (1876) – известна сцена от публичен дом, нарисувана от Дега. От няколко десетилетия тя е регистрирана като изчезнала.

Тази драматична история става известна едва през тази година, когато картината е представена пред публика във Френския институт в Мадрид. За първи път за нея съобщи каталунският информационен ежедневник El Punt Avui.

Според доклада неназован купувач от Барселона е влязъл в наддаване на уебсайта за търгове Todocolección. Първоначално обявена само за 1 евро (1 USD),

той спечелил творбата за 926 евро

(1 000 USD). По онова време това сигурно е изглеждало като неочаквана печалба за предишния собственик от Сабадел в Каталуния, който е наследил картината. Въпреки че носела подписа „Degàs“, той не вярвал, че може да е истинска. Включил е творбата в списъка заедно с някои документи за произход.

Сега, след като е приписана на Дега, някои експерти предполагат, че импресионистичният пастел върху картон с размери около 19 на 24,5 инча може да струва около 7 или 8 милиона евро. Други оценки достигат до 12 млн. евро (13 млн. долара), съобщава El Nacional.

Екипът стига до заключението, че това е Дега, „след изчерпателен анализ на пигментите,

щателно проучване, извършено с рентгенови лъчи и снимки,

наред с други техники“, казва Шулман пред испанския вестник El Pais. Анализът, извършен в Мадрид през юли 2023 г., датира творбата от края на XIX век. Той добави, че е било важно да се провери и дали подписът на творбата е интегриран и не е добавен по-късно.

Изследването на екипа по автентификация е подпомогнато от няколко етикета, все още прикрепени към гърба на творбата. Те са доказали, че творбата е влязла в Испания, докато е била притежание на художника Хулиан Бастинос. Той я е купил от Дега в Париж през 1887 г. за 3000 франка. Тази сделка е записана в писмо, което Дега изпраща на своя приятел – оперния певец Жан-Батист Фор.

През 1910 г. Бастинос я взема със себе си в Кайро – рамкирана е в Египет. След смъртта на Хулиан през 1918 г. картината е репатрирана в Барселона от брат му Антонио Х. Бастинос.

През 1934 г. творбата е

конфискувана от властите

като една от 150-те творби от колекцията на семейство Бастинос.

Сред тях е и маслена картина на Гоя, пише Artnet. Те са били съхранявани от франкистките републиканци в манастира Педралбес за съхранение по време на Гражданската война в Испания.

В един от етикетите на гърба на картината е записано, че пастелът е „върнат от врага“ през януари 1939 г. Изследователите твърдят, че семейство Бастинос го е получил обратно през 1940 г. Скоро след това е продаден на Ллонч на 13 септември 1940 г. за 3000 песети.

За последен път творбата е видяна публично през 1952 г., когато Жоан Ллонч Салас я дава под наем за групова изложба в барселонската галерия „Гаспар“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас