Връзката със семейството в изложбата „Майка“

Снимка: НБУ

Връзката със семейството в изложбата „Майка“

Снимка: НБУ
Сподели

„Изложбата „МАЙКА“ е посветена на връзката със семейството. Представя ролята на майката и бабата. Експозицията поставя въпроса за настъпващите трансформации в общуването с всеки един от членовете на семейството.

Художничката проф. Моника Попова

изхожда от лични истории, за да създаде творбите съвместно с Методи Попов. До 23- ти февруари в зала „Райко Алексиев“ в Съюза на българските художници (СБХ) можете да разгледате творбите, които проф. Попова посвещава и на своята годишнина. Тя твърди, че

понятието „майка“

трябва да се използва изключително внимателно и с оглед на преживелищно ниво при наличие на връзката със семейството. Авторката споделя:

С плюса, или с минуса, аз преживявам всекидневните си изпитания на майчинството и бабинството, което с общо 3 дъщери и 5 внука, ме превърна в жената – чудо за някои, но за други в странно човече.Тези действия и фрази, аз рисувам на един дъх и във формат, който да ме побере цялата! Да побере цялата ми душа, на която винаги й е тясно! Животът ми протича бързо, но всяко дете се гледа бавно! Картините рисувам бързо, но после щриховам или бродирам бавно! Изложбата е толкова истинска, колкото и моето татуирано майчинство! Аз съм огромна майка и с плюса и с минуса! Аз съм Майка! Децата ми също станаха Майки!“

От прекалената грижа, както към децата си, а дори и към студентите си, аз добих усещане за пристрастяване, което както окрилява, така и ме докарва до комични ситуации, действия и реплики.

Снимка: nbu.bg
Снимка: НБУ

Различните работи създават трансформации, довеждат до създаването на

ситуации за връзката,

фрази, действия, които се превърнаха в хранителна добавка за моето творчество.

Моника Попова е представила до момента над 45 самостоятелни изложби и участвала в над 100 колективни изложби в страната и чужбина. Тя е интердисциплинарен автор с основни изразни средства: керамика, рисунка, живопис. Голямоформатните произведения боравят смело с цвят и стилизация.

Актуално

Избрано за вас