Жулиет Бинош е новият президент на Европейската филмова академия

Снимка: Los Angeles Times

Жулиет Бинош е новият президент на Европейската филмова академия

Снимка: Los Angeles Times
Сподели

Носителката на Оскар, французойката Жулиет Бинош ще поеме поста президент на Европейската филмова академия. Актрисата, позната от „Английският пациент“ заема мястото от полската режисьорка

Агнешка Холанд, която беше първата жена президент

на Академията. Холанд напуска длъжността, за да посвети времето си изцяло за създаването на филми. „Не съм човек, който лесно се оттегля, но стигнах до заключението, че преди всичко съм режисьор. И това е, върху което искам да се съсредоточа през идните години“.

Споделя пред медии полската майсторка на седмото изкуство. След това нейно решение, Жулиет Бинош бива

единодушно предложена

от членовете на борда.

В изявление до всички членове на Академията в 52 европейски страни, настоящият председател на Борда на директорите Майк Дауни и главният изпълнителен директор на Матийс Воутер Кнол, също излизат с коментар.

„Искаме да уважим желанието на Агнешка Холанд и напълно да разберем, че отговорностите извън правенето на филми, колкото и вдъхновяващи и важни да са,  могат понякога да попречат на създаването на изкуство.“

Жулиет Бинош е единствената жена, печелила отличията за

най-добра актриса и на трите най-големи европейски филмови фестивала.

Тя е носителка на „Златна палма“ в Кан, „Златен лъв“ във Венеция и „Златна мечка“ в Берлин. През 1997 г., Бинош получава и статуетка „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля в „Английският пациент“.

В дългогодишната си кариера,  тя успява да балансира между големия успех в САЩ и международните си, по-нишови роли. Партнира си с Даниел Дей-Луис в „Непоносимата лекота на битието“ (1988 г.), с Джони Деп в „Шоколад“ (2000 г.), с Арън Тейлър-Джонсън в „Годзила“ през 2014 г. и др.

 

Актуално