Art Portal обзор на седмицата: Срещаме ви с победителите на „Икар“, има изненади за меломаните

Art Portal обзор на седмицата: Срещаме ви с победителите на „Икар“, има изненади за меломаните

Сподели

Здравейте, почитатели на изкуството. Дойде моментът за културния обзор на изминалата седмица в Art Portal. 

По традиция ще ви представим най-важното и актуалното от света на изкуството. Седмицата, в която отпразнувахме театъра, премина под знака на “Икар”-ите. Музикални изненади получиха и меломаните. 

Снимка: Светослав Караджов

Съюзът на артистите в България връчи наградите “Икар”. Бляскавата церемония се проведе в Народния театър. Престижната статуетка за своя дебют на сцената взе Калоян Желев. В категорията за водеща мъжка роля доминира Пенко Господинов за превъплъщението си в пиесата “Седемте стола”. При дамите със статуетка се сдоби Весела Бабинова. Минути след края на церемонията по награждаването тя ни разказа за дълбокия смисъл за първия си моноспектакъл и годините на сцената. Наградата за поддържаща мъжка роля спечели Вълчо Янев, а тази при жените –  Александра Василева. Разказът на Боян Крачолов в “Петрови и грипа около него“ взе “Икар” за режисура. През тази година отличието за

най-добър спектакъл беше присъдено на „Хага“

с режисьор Галин Стоев. Кои са останалите победители можете да четете в Art Portal News или да гледате в канала ни в Youtube.

Снимка: YouTube

И от театралната сцена преминаваме към музикалната. Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени” обявиха, че ще имат турне в осем български града. То

ще стартира на 27 юни от Русе,

а финалът му ще бъде в София. Групата изненада своите почитатели и с нов албум. “!Удивителни въпросителни?” съдържа 11 песни и ще бъде пуснат в продажба на 10 май. Някои от парчетата в него бяха представени на меломаните още по време на зимните концерти на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. 

Снимка: MIKE MARSLAND/WIREIMAGE/GETTY

Продължаваме на музикална тема. Емели Санде идва за първия си концерт в София  на 10 юли. Той ще се проведе в зала 1 на НДК. Певицата композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15. По-късно тя поема в друга посока и започва да учи медицина. Майка ѝ обаче изпраща няколко записа до Би Би Си. Така Емели Санде се превръща в звезда. Едва на 26 години тя

подобрява рекорда на Beatles 

за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. 

Снимка: Shutterstock

В света на киното също не липсваха вълнуващи новини. Една от тях е, че Тимъти Шаламе подписа договор с “Уорнър брос”. Те ще си сътрудничат в бъдещи проекти. Младият актьор ще може да се изявява не само пред камера, но и зад нея като продуцент. 28-годишният Шаламе стана

първият актьор от над 40 години, участвал в два най-касовите филми

за последните месеци. Това са мюзикълът “Уонка” и Дюн: Част втора”. Той е един от най-търсените артисти в Холивуд. 

Снимка: 20th Century Fox/Paramount/Kobal/Rex/Shutterstock

И нещо любопитно за феновете на филмовите класики.  Плаващото парче дърво, което спаси живота на Роуз от „Титаник“, е продадено на търг за 718 750 долара.  Реквизитът често се бърка с врата. В действителност е създаден въз основа на парче отломки, спасено от трагедията през 1912 г. И до днес той продължава да „предизвиква много дебати сред феновете“. 

Снимка: Васил Германов

През тази седмица ви срещнахме и със Стефан Еленков – човека, който организира концертите на световни знаменитости у нас. В професионалното му портфолио до няколко месеца ще влязат Ед Шийрън и Андреа Бочели. Как се заражда любовта му към сектора и пред какви предизвикателства го изправя работата му можете да четете в Art Portal.

Снимка: Pixabay

Завършваме с новина от технологичния свят. Легендарният модел мобилни телефони Nokia 3210 се завръща в 4G версия в три цвята. Очаква се той да съчетава носталгията и модерните технологични тенденции. От компанията производител готвят изненади и в сегмента таблети. 

Ако се “жадни” за още разнообразни новини от света на изкуството, следете Art Portal и ни последвайте в социалните мрежи.  

Актуално

Избрано за вас