Кое беше най-интересното от седмицата с Art Portal

Снимка: Art Portal

Кое беше най-интересното от седмицата с Art Portal

Снимка: Art Portal
Сподели

Добре дошли в нашия културен обзор за изминалата седмица, в който ще ви преведем през най-интересните и разтърсващи събития от света на изкуството, които можете да откриете в нашата медия Art Portal.

Настоящата седмица стартира с новината за загубата на легенда на българското кино.

Снимка: whoseartisthat.com

Отиде си българският актьор Славчо Пеев. През своята дългогодишна актьорска кариера той се превъплъщава в

70 театрални и 100 телевизионни роли.

Участва и в 23 филма. Актьорът посвещава голяма част от живота си на Сатиричния театър „Алеко Константинов”, който е оглавявал два пъти. Близки, приятели и колеги го изпратиха в последния му път на 29 февруари. Стол в Сатирата ще носи неговото име и ще напомня за величието на актьора.

Снимка: Нова телевизия

 И още от културния свят на България – актьорите Анна Пападопулу и Юлиян Вергов ще представят книга по сериала „Отдел: Издирване”. Първият му сезон се излъчи в българския ефир преди 3 години. Така и не беше подновен за втори. Романът ще носи името „Несвършено”. В нея служителите на МВР тръгват по следите на убиец – психопат, който тероризира София. Автори са Александър Чобанов и Владимир Полеганов. Премиерата ѝ е бъде на 21 март в Derida Dance Center.

Седмицата беше изключително вълнуваща на музикалната сцена.

Снимка: SY11

Оперната прима Соня Йончева омагьоса публиката на Софийската опера и балет в спектакъла „Бохеми”. Тя дебютира в ролята на Мими още през 2014 г. и до днес я представя на едни от най-престижните сцени в света.

Малко преди изявата си в операта на Пучини певицата и академик Пламен Карталов обявиха, че подготвят още съвместни проекти. Първият от тях ще бъде поставянето на

„Тоска” в Софийската опера и балет

през януари. На фона на всички свои работни ангажименти – Соня Йончева получи отличието „Офицер на Ордена за изкуство и литература“ на Франция. То ѝ бе връчено заради приноса ѝ към разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб.

Снимка: Facebook

Продължаваме с музикалните новини. За пръв път у нас за концерт ще пристигне Лаура Паузини. Най-награждаваният италиански артист в света ще пее в София на 16 декември. Визитата ѝ беше обявена изненадващо като продължение на световното турне на звездата. Освен българската столица – в края на годината тя пее още в Еболи, Бари, Рим, Ливорно, Пезаро, Милано, Торино, Марсилия, Малага, Памплона, Женева, Базел, Мюнхен, Белград, Любляна и Месина.

За всички онези, които са нетърпеливи да се насладят на концертите на живо, басистката на група Maneskin ще изнесе шоу у нас още този месец. На 30 март Виктория де Анджелис ще смени китарата с диджейския пулт. В сетовете ѝ ще чуете вълните на енергичното техно и baile фънка.

Снимка: Мира Дерменджиева

Оставаме на музикална вълна с поета Иван Ланджев, който споделя пред artportal.news как би бил озаглавен животът му, ако беше песен. Пространно интервю за творчеството му също може да откриете в медията с културна насоченост. 

Снимка: Ивелин Илиев

 В деня на Освобождението на България, виртуозът Веско Ешкенази празнува своя рожден ден. Няколко дни по-късно той ще се завърне у нас за турне с Плевенската филхармония. Те ще представят програмата „В света на музиката” в Димитровград, Пазарджик, Габрово София, Ловеч и Долна Баня през месец март. Повече за проекта и пътя на цигуларя до световните сцени можете да прочетете в интервюто му за artportal.news.

Снимка: 7Arts.bg

Завършваме с идея как да изненадате любите дами около себе си на предстоящия Международен ден на жената. Стрийминг платформа за култура 7Arts.bg и партньорите ѝ от Дом на киното представят

за първи път в България едноименния мюзикъл „Анна Каренина“.

Той разглежда драматичната и бурна любов между омъжената аристократка Анна Каренина и военния офицер Алексей Вронски. Водеща е и темата за предателството. Запазете си вечерта на 8 март от 19 часа или му се насладете у дома в удобно за вас време. 

За още интересни новини от сферата на изкуството и шоубизнеса четете Art Portal и ни последвайте в социалните мрежи

Актуално

Избрано за вас