Кои са големите победители на наградите ИКАР 2024? (ОБНОВЕНА)

Кои са големите победители на наградите ИКАР 2024? (ОБНОВЕНА)

Сподели

Ако нощта на наградите „Оскар“ е най-важната за света на киното, то за нашите национални предели нощта на „ИКАР“-ите е знакова за българския театър. Една от причините за това е, че престижните отличия се връчват всяка година неслучайно на 27 март – Световния ден на театралното изкуство.

Събитието се провежда в може би най-култовата сграда – тази на Народен театър „Иван Вазов“. За тази специална вечер той приютява безкрайно много талантливи хора на изкуството от цялата страна, посветили живота си на сцената и театъра.

Водещи на церемонията бяха младите актьори Стелиан Радев и Катрин Гачева.

Мотото на тазгодишното издание е „Бойно поле за действие“. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас, присъждани от Съюза на артистите в България, бяха раздадени за 50-и юбилеен път и отличиха артисти в 23 категории.

Снимка: Стефан Н. Щерев

Предварително бяха обявени трите специални отличия. Сред тях е актрисата Мария Каварджикова, която тази година получи приза за Изключителен принос към българския театър.

С награда за постижения в Преподавателската дейност беше удостоена доц. д-р Биляна Томова. А сценографът Вечеслав Парапанов – с награда за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев.

ДЕБЮТ

В категорията Дебют беше отличен Калоян Желев за Кристофър в „Странна случка с куче през нощта“ по романа на Марк Хадън, сценична адаптация Саймън Стивънс, реж. Боян Иванов, Драматичен театър „Сава Огнянов“– Русе.

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

За водеща мъжка роля бяха номинирани актьорите Георги Гоцин, Захари Бахаров и Пенко Господинов. Но наградата грабна Пенко Господинов за Иполит Матвеевич Воробянинов в „Седемте стола“ по Иля Илф и Евгений Петров, реж. Дамян Тенев, Драматичен театър – Ловеч.

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

При жените за отличията се съревновавах три забележителни актриси: Весела Бабинова, Елеонора Иванова и Мартина Троанска. Носителка на „ИКАР“ тази година стана Весела Бабинова за Анджела в „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън, реж. Васил Дуев-Тайг.

Снимка: Theatro „Отсам канала“
ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

Наградата за поддържаща мъжка роля спечели Вълчо Янев за ролята си на Дядото във „Всичките наши тела“ по Георги Господинов, реж. Мартин Киселов, Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол.

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Наградата за поддържаща женска роля грабна Александра Василева за Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников, реж. Боян Крачолов, Народен театър „Иван Вазов“.

РЕЖИСУРА

Режисьорът Боян Крачолов спечели тазгодишната награда за режисура за представлението си „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников в Народен театър „Иван Вазов“.

„Петрови в грипа и около него“ / Снимка: Народен театър
СЦЕНОГРАФИЯ

Борис Далчев заслужи наградата за сценография с работата си по Кънчо Касабов (костюми) за „Хага“ от Саша Денисова, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“.

МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ

„Петрови в грипа и около него”, „Метаморфози” и „Тартюф” получиха номинации за своето майсторско техническо осъществяване. Статуетката отиде при „Метаморфози“ по Овидий, сценична адаптация Мери Цимерман и режисьор Стайко Мурджев.

АВТОРСКА МУЗИКА

Оригиналната музика, създадена от Милен Апостолов към спектакъл „Преображението“, спечели „ИКАР“ в категорията Авторска музика.

Снимка: Цветан Игнатовски
ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ

Номинациите за драматургичен текст са излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, а победител в категорията стана „Ботушът“ от Лило Петров.

ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО

За постижения в кукленото изкуство беше отличена Наталия Гочева. Номинациите са излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство и комисия в състав: проф. Васил Рокоманов (сценограф), Димитър Димитров (актьор, режисьор), Мая Димитрова (актриса, режисьор).

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ

Гилдията присъди награда и за най-добър куклен спектакъл на „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, драматизация и реж. Елица Петкова на Държавен куклен театър – Стара Загора.

Снимка: Александър Богдан Томпсън, ДКТ Стара Загора
СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Наградата за съвременен танц и пърформанс спечели Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за „Есмералда и Раймонда“.

ДУБЛАЖ

Гилдията на актьорите, работещи в дублажа, присъди тазгодишния „Икар“ за дублаж на Милица Гладнишка при жените и Васил Бинев при мъжете.

ВАРИЕТЕТНО ИЗКУСТВО

„ИКАР“ за вариететно изкуство се присъжда на Артисти „Валермо”Валери Моцев (Валермо Мовсесян) и Светлана Стефанова за постиженията им в областта на Вариететното изкуство.

АТРАКЦИОННО И СЦЕНИЧНО ИЗКУСТВО

Наградата Атракционно и сценично изкуство отиде при Трупа „Палячи“, а отличието за

Цирково изкуство, излъчено от Гилдията на цирковите артисти

се присъди на Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им ,,Летни кънки“.

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА МУЗИКА

Наградата за съвременна българска музика отиде при Deep Zone Project за песента им и видеото към нея – „Punta Cana“.

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ

Тази година наградата за най-добър спектакъл бе присъдена на „Хага“ от Саша Денисова, с режисьор Галин Стоев.

НАГРАДА НА ПУБИКАТА ЗА ДРАМАТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ

Наградата на публиката за драматичен спектакъл бе отредена на „Пистолет в торнадо“ от Лорън Гъндърсън с участието на Весела Бабинова.

НАГРАДА НА ПУБИКАТА ЗА КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ

А наградата на публиката за куклен спектакъл взе „Ясен и Омая“ от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома“).

Честито на всички печеливши!

Гледайте ексклузивни интервюта с победителите от „ИКАР“ 2023 ТУК.

Актуално

Избрано за вас