Културен гид: Кои събития можете да посетите на 24 май?

Снимка: БГНЕС

Културен гид: Кои събития можете да посетите на 24 май?

Снимка: БГНЕС
Сподели

В навечерието на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност България се готви за масови тържества. Вход свободен за музеи и галерии, концерти, четения и забавления ще очакват всички в празничния ден. Кои културни прояви можете да посетите?

Традиционното празнично шествие тръгва в 10:30 ч. от площада пред Националния археологически музей и завършва до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Там в 11 часа започва тържествената церемония. 

Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и 60 от талантливите деца от фондацията му. Те са носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.

Столичната библиотека също е подготвила специална празнична програма за 24 май:

  • Обиколките „Литературният музей „Бележити българи са безплатни, с начални часове – 12:00; 14:00.
  • Специално издание на традиционната съботна инициатива на Детския център „Часът на приказката“
  • Фотодокументалната тематична експозиция „Първоучителите” с оригинални постери икони на Св. Св. Кирил и Методий от различни църкви и манастири в България, както и великото дело на двамата братя и техните ученици.
3D мапинг 

Внушителен 3D мапинг, част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“, ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 23 май от 21:30 до 00:00 ч. Визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези уникални букви, чиито графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Галерии и музеи

Жителите и гостите на града ще могат да посетят напълно безплатно общинските музеи и галериите в града. Сред тях са:

  • Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ (галерия-музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”
  • Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби
  • Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“,
  • Археологическото ниво на храм „Света София“,
  • Археологически парк „Западна порта на Сердика“,
  • Гробница на княз Александър I,
  • Експозиция за национално помирение,
  • Триъгълната кула на Сердика.
Изложби на открито

В празничния ден в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина може да бъде разгледана

Изложбата „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“ ще ви очаква в Градската градина. Тя представя първото издание на „Буквар с различни поучения“, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г.,

В градина „Кристал“ можете да разгледате изложбата „Южнославянски кописти и скриптори от XIV век“. Тя запознава с процеса на създаване на ръкописната книга, с палеографията,

 „Да поЧетем” на Площад Славейков

По случай празника на българската писменост и култура площад „Славейков” в столицата ще се превърне в център на литературния свят.

„Часът на приказката“ ще удари за децата точно в 11:00 със специално издание, посветено на Св. св. Кирил и Методий. Малко по-късно посетителите ще могат да чуят разказите на Виктор Топалов от Бохемска София и Здравко Петров от Historical Routes Sofia. Вечерта пък ще е посветена на Пощенска кутия за приказки.

На същото място от 12:00 часа ще можете да се включите и в инициативата „Книга за книга”, в която ще можете да обмените книгите, които вече сте прочели, с нови такива.

Пролетен панаир на книгата

Пролетният панаир на книгата в София ви очаква и тази година с множество интересни Завладяващи литературни заглавия и културни събития ще съпътстват тазгодишния Пролетен панаир на книгата. Той ще стартира на 24 май и ще продължи до 2 юни (неделя) включително. Шейсет и петте шатри, които ще посрещнат любителите на литературата, ще бъдат разположени в парка пред НДК.

НАГРАЖДАВАНИЯ

На 24 май на тържествена церемония в Театър „Българска армия“  на изтъкнати творци ще бъдат връчени и наградите „Аскеер“. Пълен списък с номинираните можете да откриете ТУК.

През същата вечер Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще отбележи 120-годишния си юбилей с концерт в зала „България“.

ПЛОВДИВ

В рамките на празничния ден на официална церемония ще бъдат връчени „Почетните значки на град Пловдив“ на 14-те млади творци. Награждаването им ще бъде в Заседателната зала на община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ 1.

Около 14:00 всички желаещи ще могат да се включват в работилница за творческо изписване на букви. То ще се проведе на Младежкия хълм. Организаторите уточняват, че присъстващите могат да дарят буквари, книги, както и материали за рисуване и писане за деца в нужда на място.

Празничният ден ще завърши с безплатен концерт на група „Тангра”. Мястото е откритата сцена пред общината, а началото – в 18.00 часа.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Във Велико Търново ще можете да се насладите на светлинното шоу, прожектирано върху Царевец – „Звук и светлина“. Съпътстващата го музика обаче ще може да бъде чута само от хората, закупили си билети. Те са на цена от 30 лв. за възрастни и 15 лв. за деца.

ВАРНА

На 24 май празничната програма започва в 10:00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“. Там ще бъде издигнато българското знаме. Предвидена е фолклорна композиция с участието на над 700 деца, пише . За първи път ще бъде изпълнен „Танц на буквите“. В небето по традиция ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука.

Актуално

Избрано за вас