Конкурс за рецитиране и дигитална поезия ще представи българската и унгарската литература

Снимка:jamesleevalentine

Конкурс за рецитиране и дигитална поезия ще представи българската и унгарската литература

Снимка:jamesleevalentine
Сподели

Обявиха новото издание на конкурса за рецитал в Шумен и на този за дигитална поезия – ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Той ще се проведе и тази година в периода 19 – 21 април в ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен.

КАТЕГОРИЯ „ДИГИТАЛНА ПОЕЗИЯ“

Участниците могат да запишат своя поетичен видеоклип с мобилен телефон или друго устройство с вградена камера. Той трябва да включва стихове от унгарски поети или композиция от творби на унгарски и български творци. Може да включите визуални и звукови ефекти, анимация, музика, надписи и други. Времетраенето на клипа е максимум 3 минути. Участниците отговарят за качеството на заснетия видеоматериал. Журито не е длъжно да оценява записите с неподходящ звук или образ. Този конкурс е без възрастови ограничения (малолетните участници е необходимо да представят писмена декларация за съгласие от родител / попечител). Клиповете с видеодраматизациите трябва да бъдат изпратени най-късно до 9 април 2024 г. на e-mail: [email protected].

Изрично трябва да бъде посочено, че са за категорията „Дигитална поезия с Новател“. Материалите ще бъдат показвани в дните на конкурса и най-добрите клипове ще бъдат оценени от журито. Печелившите клипове ще бъдат качени в Youtube страницата на конкурса и на сайта на Институт Лист София. Наградите в категорията се осигуряват от фирма „Новател“.

РЕЦИТАТОРСКИ КОНКУРС

Участниците в конкурса се разделят в пет групи – ученици до 11 години, ученици над 11 години, непрофесионалисти, студенти от ВУЗ по изкуствата, артисти професионалисти. Крайният срок за подаване на заявки за участие в петте рецитаторски групи е 9 април на имейл [email protected]. Участниците изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия (пиеси) с общо времетраене 10 минути. Изпълнението на текст от унгарски автор е задължително. Препоръчително e да бъдат избрани творби на

унгарския писател Имре Кертес и на българския поет Никола Вапцаров.

Заявките са по образец (от сайта на института) или с Google формуляр.

Конкурсът се организира от oбщина Шумен и Институт Лист – Унгарски културен институт София при Посолството на Унгария в България под патронажа на Министерство на културата на Република България. Той се провежда с подкрепата на Съюза на артистите в България, oбщина Дебрецен, Шуменския университет „Еп. К. Преславски“, Българския културен институт в Будапеща, семейство Поповски, Къща музей „Лайош Кошут“.

Актуално

Избрано за вас