Крадецът на рубинените пантофки от „Магьосникът от Оз“ ще избегне затвора

Снимка: BRIAN TO/FILMMAGIC

Крадецът на рубинените пантофки от „Магьосникът от Оз“ ще избегне затвора

Снимка: BRIAN TO/FILMMAGIC
Сподели

Умиращият крадец, признал за кражбата на рубинените пантофки, които Джуди Гарланд носи като Дороти във филма „Магьосникът от Оз, се очаква да избегне затвора след произнасянето на присъдата си в Дълют, Минесота, предаде Асошиейтед прес.

76-годишният Тери Джон Мартин задига пантофките през 2005 г. от Музея на Джуди Гарланд в родния град на покойната актриса. Той се поддава на изкушението, след като стар сътрудник на мафията му казва, че

обувките би трябвало да са украсени с истински скъпоценни камъни,

за да оправдаят застрахователната си стойност от 1 милион долара.

ФБР намира пантофките по време на акция в Минеаполис, Минесота през 2018 г. Мартин беше обвинен в кражбата им едва миналата година.

През октомври той се призна за виновен в кражба на значимо произведение на изкуството. Той каза, че е

използвал чук, за да разбие стъклото

на вратата на музея и витрината, за да вземе обувките. Мотивацията му обаче до голяма степен оставаше загадка, докато адвокатът на защитата Дейн Декри не я разкри този месец.

Тери Джон Мартин, който живее близо до Гранд Рапидс, обясни на изслушването през октомври, че се е надявал да извади от обувките това, което е смятал за истински рубини, и да ги продаде. Когато обаче получава информация от човек, който търгува с крадени стоки, че

пантофките всъщност са стъклени,

Мартин решава да се отърве от тях.

Според адвоката му неидентифициран бивш съдружник  го е убедил да открадне чехлите, макар от 10 години да е с чисто досие.

По думите на адвокат Декри първоначално Тери отхвърля предложението да участва в кражбата. Старите навици обаче умират трудно, а мисълта за един „последен опит“ не му дава мира. След дълги размишления той решава да участва в кражбата.

И двете страни препоръчват на федералния съдия Патрик Шилц да осъди Мартин на пробация, тъй като той е на домашни грижи

в хоспис и се очаква да умре до шест месеца.

Той се нуждае от постоянна кислородна терапия заради хронично обструктивно белодробно заболяване. Вече е бил е в инвалидна количка, когато се е признал за виновен.

За подобно деяние обикновено се препоръчва присъда от около 4,5 до 6 години. Мартин може да получи повече предвид криминалното му минало. Заради влошеното му здраве и двете страни обаче са съгласни, че той трябва да бъде осъден да плати

обезщетение от 23 500 долара на музея,

въпреки че очевидно не разполага с тези пари, пише БТА.

Според адвоката Мартин не е имал представа за културното значение на рубинените пантофки и никога не е гледал „Магьосникът от Оз“. 

В класическия мюзикъл от 1939 г. героинята на Джуди Гарланд – Дороти, трябва да чукне три пъти токчетата на рубинените си пантофки, за да се върне от Оз у дома в Канзас. По време на снимките на филма актрисата носи няколко чифта, но е известно, че са останали само четири автентични.

Холивудският колекционер на сувенири Майкъл Шоу заема един чифт на музея след кражбата на Мартин. Другите три са притежание на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, Музея на американската история „Смитсониън“ и частен колекционер.

Музеят на Джуди Гарланд, който се намира в родната ѝ къща в Гранд Рапидс, казва, че разполага с най-голямата в света колекция от сувенири, свързани с актрисата и „Магьосникът от Оз“.

Актуално

Избрано за вас