Проследете най-актуалното в света на изкуството с Art Portal News

Проследете най-актуалното в света на изкуството с Art Portal News

Сподели

Здравейте, отново дойде неделя и е време да ви представим културния обзор на изминалата седмица на Art Portal News.

В него сме включили най-актуалните и интересни новини от света на изкуството и шоубизнеса, така че да не ви се налага да се лутате из безкрайния поток от информация. Пригответе се! Ще ви представим разнообразни теми – от литературни награди, чуждестранни гости и конфликти, та чак до вълнуващи премиерни заглавия и археологически разкрития.

Снимка: David Parry

На наградна церемония бяха отбелязани постиженията на представителите на литературния свят у нас. Писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които спечелиха международната награда „Букър“ с книгата „Времеубежище“, са сред носителите на отличията „Рицар на книгата“. В друга категория бе отличена Университетската библиотека на УНСС. Наградата сред училищата и учителите бе присъдена на Средно училище „Сава Доброплодни“ в Шумен. В категорията за медии и журналисти отличени бяха Евгения Чаушева, Димитър Стоянович, Георги Милков, „Книговище“ и детската платформа „Вижте“. 

Снимка: Aniventure Comic Con

Организаторите на тазгодишния фестивал Aniventure Comic Con допълниха списъка с талантливи  гост – артисти. Авторът на поредицата книги от вселената на „Дюн“, „Междузвездни войни“ и „Досиетата X”Кевин Дж. Андерсън, и

художникът от Marvel

Кристиан Дусе ще се срещнат с  българската публика. Освен вълнуващите срещи със световноизвестни артисти, събитието ще предложи на всички фенове на гейминга специална зона, в която ще се проведат различни турнири с награден фонд от 3000 лева. Кои ще са останалите звездни гости  можете да разберете от Art Portal News.

Снимка: Courtesy Filmitalia

В сферата на киното наблюдавахме изключително интересен феномен – филм, изпревари “Опенхаймер” и “Барби” в боксофиса. Разбира се, става дума единствено за този в Италия, където е създадена и продукцията “Все още има утре”. Част от причините са, че героинята Делия е жертва на жестоко физическо и емоционално насилие от страна на съпруга си. Тя е домакиня и майка, живееща в бедност в следвоенния Рим през 1946 г. Това е и годината, в която италианските жени за първи път получават право на глас. Филмът резонира със съвременната италианска публика – 120 жени са били убити в страната само през 2023 г.

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Местим се на театрална вълна, но не заради поредната  предстояща постановка, а заради конфликта между Александър Морфов и директора на Народния театър Васил Василев. Искът му е свързан с изказване на режисьора, което според запознати е причинило

„болка, страдания, сериозен емоционален дискомфорт

и стрес на Василев. По тази причина той настоява за обезщетение от 100 хил. лв. Повече по темата четете в Art Portal News.

Снимка: Pixabay

През тази седмица испански учени стартираха търсенето на следи от изчезналата цивилизация на древния град-държава Тартес. Специалистите по история на Античността смятат, че това е

най-старата цивилизация

в Западна Европа. Цивилизацията на Тартес е плод на взаимодействието между културата на иберийското население и заселници от Финикия и Гърция. Археологически разкрития от 1958 г. близо до Севиля са първите доказателства за съществуването на древния град.

Снимка: Intuitive Machines/Nokia Bell Labs

Преминаваме на технологична вълна. НАСА и Nokia си партнират за създаване на клетъчна мрежа на Луната. Така ще бъдат направени първите стъпки за дългосрочно човешко присъствие на други планети. През тази година трябва да бъде изстреляна ракета на SpaceX, която да изпрати 4G мрежа до Луната. Спускаемият апарат ще монтира системата на южния полюс на спътника. След това тя ще се управлява дистанционно от Земята. Ако системата успее, това ще бъдат първите доказателства, че на Луната има или е имало лед. Той може да се използва за създаване на годен кислород и дори гориво.

Снимка: Facebook

В края на седмицата ви срещаме и с режисьора на едни от най-популярните пиеси на българска сцена Крис Шарков. Той ще открехне завесата над премиерното си представление “Елементарните частици”. Ще успеем да надникнем и в личния му свят. Как е решил да поеме по пътя на режисурата и какво го вдъхновява за проектите му – можете да откриете в Art Portal News.

Четете Art Portal и ни последвайте в социалните мрежи, за да не пропускате и други интересни новини.

Актуално