Разберете кои бяха най-любопитните новини от света на изкуството с Art Portal News

Разберете кои бяха най-любопитните новини от света на изкуството с Art Portal News

Сподели

Вие сте със седмичния обзор на Аrt Portal News, в който ви представяме всичко най-ново и любопитно от света на културата, изкуството и шоубизнеса.

 

Започваме с една интересна новина – синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издадоха съвместен сингъл. Песента се казва Primrose Hill и е кръстена на едноименния лондонски парк.

И Джеймс Маккартни, и Шон Оно Ленън, родени след разпадането на „Бийтълс“, са наследили таланта на бащите си и се занимават с музика. Шон прави собствена музикална кариера след първите участия в албумите на майка си Йоко Оно. Издава и солови творби, както и филмови композиции. А Джеймс е писал песни в съавторство с баща си и е свирил с него в албуми като прочутия Flaming Pie от 1997 г.

Снимка: Apple Corps Ltd./Disney

През тази седмица се появи още една новина, свързана с „Бийтълс“, която преплита музикалния с филмовия свят. 54 години след излизането си по кината филмът Let It Be, посветен на „Бийтълс“, най-после ще бъде достъпен за широката общественост. През май 1970 г. се състои премиерата му, на която не се появява нито един член на „Бийтълс“. Филмът е

мрачен портрет на разпадането на най-великата група

в света, пуснат само няколко седмици след като Пол Маккартни официално обявява раздялата им.

В продължение на десетилетия филмът е бил почти недостъпен. Всичко това обаче ще се промени на 8 май, когато лентата ще се появи по Disney+.

Let It Be е режисиран от Майкъл Линдзи-Хог и възстановен от Питър Джаксън. Той е прегледал 60 часа кадри, за да създаде класическия документален филм The Beatles: Get Back, който излезе през 2021 г. 

Снимка: Netflix

От Disney+ минаваме към Netflix, които обявиха, че тази година ще излезе екранизация на романа „Сто години самота“. Негов автор е носителят на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес. Новината беше съобщена с пускането на официален трейлър, в деня, в който се навършват 10 години от кончината на писателя. Филмовата адаптация на романа беше обявена за 2019 г., но първите кадри са представени едва сега.

Публикуван на 30 май 1967 г., романът „Сто години самота“ разказва в 20 глави историята на населеното място Макондо. То е вдъхновено от родното село на автора в Северна Колумбия. Сюжетът

проследява семейство Буендия в продължение на седем поколения,

като се смесват фантазия и реалност. Първоначално издадена в 8000 екземпляра, днес книгата е продадена в над 50 милиона бройки и е преведена на 46 езика.

freepik.com

Поглеждаме и към технологичния свят. Платформа за социални медии вече стартира първия в света конкурс за красота за изкуствен интелект. В него ще има изцяло изкуствени модели. Те ще се състезават за шанс да спечелят общ награден фонд на стойност 20 000 долара. Създателите твърдят, че церемонията може да бъде

„Оскарите в света на технологиите“,

когато 10 000 AI модела превземат социалните медии. Компютърно генерираните модели ще бъдат оценявани по тяхната красота, технически характеристики и влияние в социалните медии.

Снимка: Szczecin Classic

Връщаме се на музикална тематика със световноизвестния български цигулар Васко Василев. През есента той започва голямо национално турне, което ще бъде и представяне на филм за живота му. Филмът и турнето носят името „Васко и цигулката“, защото

на сцената ще бъдат само виртуозният музикант и цигулката му.

В предстоящото си турне цигуларят ще посети градове, в които никога не е свирил. Сред тях са Гоце Делчев, Дупница, Димитровград, Сандански. А шест месеца преди концерта му в Пловдив билети вече няма.

Снимка: Стефан Здравески

Няма как да подминем и театралната сцена и да не споменем, че холивудският актьор и режисьор Джон Малкович е отново в страната ни. Той проведе кастинг за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по Бърнард Шоу.  Репетициите ще започнат през октомври 2024 г., а

премиерата ще се състои през ноември

на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“. 

Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър Circle in the Square в Ню Йорк. Ексклузивно интервю с него можете да откриете в сайта Art Portal News.

Кръстю Лафазанов с шоу в Амстердам, Снимка: Елица Йорданова/ Facebook

Оставаме на театрална вълна и тази седмица ви срещаме с едно от най-обичаните лица на българската комедия – Кръстю Лафазанов. Той ни разказва за новата постановка, в която играе заедно с Емануела Шкодрева„Семейство Едисън от второ авеню“. Какво друго сподели актьорът пред екипа ни, прочетете в Art Portal News.

Това беше всичко от нас за тази седмица. Следете какво се случва в света на културата на нашия сайт Art Portal News и в социалните ни мрежи.

Актуално

Избрано за вас