Обзорът на Art Portal: Киното – център на света, звездни изпълнители идват у нас

Обзорът на Art Portal: Киното – център на света, звездни изпълнители идват у нас

Сподели

Неделя отново е тук и е време за нашия културен обзор на седмицата. Предстои да ви запознаем с актуалните през седмицата новини от света на изкуствата. Всички тях и още десетки завладяващи материали можете да откриете в нашата медия Art Portal.

Филмовата академия на САЩ връчи престижните награди “Оскар”. Бляскавата церемония се състоя в началото на седмицата, но вълнението около тазгодишните победители все още не е отшумяло. С най-много статуетки си тръгна екипът на “Опенхаймер”. Биографичната продукция беше обявена за най-добър филм на годината. Кристофър Нолан и Килиън Мърфи получиха своите първи “Оскари” в категориите за режисура и главна мъжка роля. В оспорваната надпревара за най-добра актриса

Ема Стоун надделя над Лили Гладстоун.

”Оскарите” за поддържащи персонажи отидоха при Робърт Дауни Джуниър за ролята му в “Опенхаймер” и при Д’авайн Джой Рандолф за превъплъщението ѝ в “Заседнали”.

Снимка: „София филм фест“

И още от света на киното. У нас стартира ежегодният “София филм фест”. Програмата му включва

над 160 филма от 53 държави

на 6 континента. Киноманите ще могат да им се насладят в периода до 31 март.  Чуждестранните гости на фестивала ще бъдат над 300. Имахме възможността да разговаряме с шотландския режисьор Стивън Симпсън. Как чужденец създава филми у нас, без дори да знае български език? Отговорът на този въпрос и интересни детайли за премиерния филм “Ретроспект” можете да четете в artportal.news.

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

През седмицата Народният театър “Иван Вазов” поднесе изненада на любителите на сценичните изкуства. Той ще

гостува в пет български града

през месеците със знакови постановки от репертоара си. Това са “Боже мой”, “Един безумен ден” и “Аз плащам”. По същото време театърът ще бъде домакин на четири спектакъла на извънстолични театри.

Снимка: Fest Team

Не по-малко вълнуващо беше и в музикалните среди. На 30 август у нас пристига петкратният носител на титлата

„най-добър диджей в света“

Армин ван Бюрен. Той ще представи сета си на Арена “София”, Столичен Колодрум. Стандартните билети са на цена от 66 лв. и вече са в продажба. 

Преди това обаче над 30 групи ще  вземат участие в Hills of Rock. Фестивалът ще се  проведе на Гребната база в Пловдив от 25 до 27 юли 2024. Меломаните могат да си закупят еднодневни билети за до 140 лв. или тридневни за 200 лв.

Организаторите на събития са помислили за всеки вкус. Никос Вертис също идва за пореден голям концерт в България. Той ще бъде на 11 октомври в зала „Арена София“. За най-големите фенове на гръцката звезда са предвидени различни категории ВИП маси, чиито цени достигат до 5000 лв. 

2024 г. ще бъде изключително богата на музикални събития. На 29 април  в зала 1 на НДК ни очаква концерт на Дзукеро, а на 10 май ще празнуваме 25 рожден ден на българската група D2.  30 години на сцената с концерт у нас ще отбележи и

Андреа Бочели на 14 септември

на стадион „Васил Левски“. 

Българската публика тръпне в очакване да посрещне и суперзвездата Ед Шийрън. Концертът му ще бъде на 31 август на националния стадион. Билетите за него бяха изкупени в рамките на часове. 

Снимка: Кадър от филма „Титаник“

Интригуващите събития у нас са десетки, а билетите за концертите на любимите ни звезди скоро може да се превърнат в недостижим лукс. Именно такъв ще бъде и лайнерът “Титаник” 2. Идеята за построяването на нов кораб по подобие на потъналия круизен, е на австралийски милиардер. Планирано е работата по него да започне в началото на следващата година.

Корабът трябва да е готов до 2027 г.

Проектът ще струва между 500 млн. долара и 1 млрд.

Снимка: Георги Сиркатов

Връщаме се обратно на театралната сцена. През тази седмица надникнахме и в света на режисьора и актьор Зафир Раджаб. Разговаряхме с него не само за първите му роли в театъра, но и за мечтите му за бъдещето. В блиц интервюто си за artportal.news той разкрива какво го е вдъхновило да преследва кариера в културните среди. 

Маргарита Стойкова, Снимка: Key Group

Страстта на Зафир Раджаб към актьорското майсторство споделя и Маргарита Стойкова. Главната ѝ роля във филма “Диада” я превръща в емблема на борбата с тормоза в училище и ѝ носи приза изгряваща звезда на “Берлинале”. Какво означава славата в толкова крехка възраст и защо насилието в училищата е тема табу в обществото? Отговорите на Маргарита Стойкова можете да четете в медията ни Art Portal.

Oще интересни новини от света на изкуството можете да откриете в artportal.news и в социалните ни мрежи. Не пропускайте да ни последвате.

Актуално

Избрано за вас