Обзор на Art Portal: Музика и фестивали – акцент на седмицата

Обзор на Art Portal: Музика и фестивали – акцент на седмицата

Сподели

Ето, че отново сме неделя и е време за културния обзор Art Portal News за изминалата седмица.

 

По традиция и днес ви каним на едно вълнуващо пътешествие из сферата на изкуството у нас. Затегнете колани, ще ви разкажем за предстоящи концерти, невероятни археологически открития и не по-малко вълнуващи фестивали и награди. 

Снимка: БГ Радио

Седмицата стартира с обявяването на претендетите за музикалните награди на БГ Радио. В категорията „БГ песен“ финалисти са „Ако сме двама“ на Любо Киров,

Ако утре няма днес“ на Миро и Мария Илиева, „Дишам“ на Дара Екимова,

„Цялото време“ на група „Молец“ и „117“ на Papi Hans. За приза „БГ изпълнител“ се състезават Веселин Маринов, Графа, Любо Киров, Миро и Руши. При дамите надпреварата също е оспорвана. В нея влизат Мария Илиева, Михаела Филева, Тони Димитрова, Dara и Дара Екимова. Кои са останалите артисти, които ще се борят за статуетката, можете да разберете в Art Portal News.

Снимка: AP

И повод за гордост отвъд границите на страната. Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов влязоха в официалната селекция на Кан. 

Филмът на Божанов е романтична драма, чието действие се развива в Индия. Сюжетът представя

две влюбени жени, които трябва да защитят любовта си

в едно патриархално общество. Българският режисьор е заложил на международно участие. Едно от най-чаканите заглавия от критиците и от публиката на тазгодишното издание на фестивала също е с българско участие. Това е биографичният филм за Доналд Тръпм „Стажантът“. В него номинираната за „Оскар“

Мария Бакалова ще изиграе първата жена

на Доналд Тръмп – Ивана. 

Снимка: thebookerprizes.com

Номинациите за престижни отличия в класацията ни не са приключили. Вече е ясно и кои са тазгодишните претенденти за литературната награда “Букър”. Романи, които описват хора, борещи се със силите на природата, историята или икономиката. Истории, простиращи се от селските райони на Аржентина до комунистическа Източна Германия, са сред

шестте финалисти за международен „Букър“

за преводна художествена литература. Паричната награда от 63 хил, долара се поделя между автора на произведението и неговия преводач. 

Снимка: Maria Ilieva/ Facebook

На музикалната сцена беше също толкова вълнуващо. Мария Илиева обяви, че ще има лятно  турне. То ще носи името „100 причини” и ще стартира на  21 юни в Стара Загора. Планирано е да премине и през още три български града. Певицата ще заложи на концерти на открито в летните театри. 

Снимка: The Spirits Business

Ако пък това не ви е достатъчно – и през тази седмица беше обявено, че България очаква чуждестранни гости. Британецът Джак Саворети пристига у нас за първия си концерт. Той ще се проведе на 23 септември в  зала 3 на НДК. В момента изпълнителят подготвя своя осми албум, който ще представи по време на турнето си. Билетите за концерта му в София вече са в продажба. 

Снимка: BBC/Jonathan Amos

Отвъд музиката и киното – някъде изпод вулканичните отломки на Помпей откриха произведения на изкуството. Древноримският град е

„погребан“ при изригването на вулкана Везувий

през 79 г. след Христа. Сред откритията са две фрески. На едната се вижда как бог Аполон се опитва да съблазни жрицата Касандра. Тя обаче го отхвърля. Трагичната последица е разказана във втората картина. На нея принц Парис среща красивата Елена, заради която избухва и Троянската война. Разкопките свидетелстват и за един брутален аспект на римския живот – робството. Повече по темата ще откриете в Art Portal News.

Снимка: Pixabay

Сякаш с машина на времето се пренасяме обратно в XXI век., където царуват технологиите. Meta обяви, че въвежда нова функции в Instagram. Тя ще защитава потребителите от изнудване чрез интимни снимки. Компанията потвърди, че е започнала да тества дигитален „филтър за снимки. Той автоматично ще замъглява фотосите.

Снимка: Светослав Караджов

В последния ден от седмицата Ви срещаме с актьора Пенко Господинов. Преди дни той спечели “Икар” за водеща мъжка роля в пиесата “Седемте стола”. В своето интервю артистът ни разкрива как едно ловешко представление си извоюва престижната награда и  как се изгражда бъдещото  поколение актьори на България. Какво още ни разказа Пенко Господинов можете да четете в Art Portal News.

Ако и вие като нас обичате изкуството във всичките му форми, не пропускайте да се информирате за най-актуалните новини от шоубизнеса. Как? Четете Art Portal и ни последвайте в социалните мрежи! 

Актуално

Избрано за вас