Културата става приоритет в бюджета, отделят ѝ 520 млн. лв.

Снимка: Личен архив

Културата става приоритет в бюджета, отделят ѝ 520 млн. лв.

Снимка: Личен архив
Сподели

Културата става основен акцент в бюджета и парите за нея се увеличават рекордно – от 387 млн. на 520 млн. лева, съобщи в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Така той потвърди думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  Преди ден той заяви, че ще бъдат отпуснати още 60 млн. лв. към вече предвиденото увеличение в бюджета.

В Народното събрание председателят на ГЕРБ обеща още, че

манастирите и културните институции вече няма да плащат промишлен ток .

Причината за това решение е свързана с протестите на артисти от цялата страна, стартирали миналата седмица. Тогава финансовият министър Асен Василев отказа да изпълни исканията им. Аргументите му бяха, че артистите настояват за повече пари от инфлационния индекс, пише „Площад Славейков“.

Малко след това ArtPortal потърси за коментар председателя на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев. В интервю за медията той подчерта, че планираният първоначално 0,4% бюджет за култура е щял да доведе до погром в морала и възпитанието, в отношението на българина към сънародниците му.

„Липсата на финансиране наистина е изключително сериозен проблем, с който се сблъскваме. Тя обаче не е най-основният в сектора. Той всъщност е, че

управляващите нямат визия за сферата на културата“,

сподели тогава той.

Многократно награждаваният актьор разкри и каква е неговата дефиниция на думата „култура“.

„За мен културата е комплексно понятие. Култура е възпитанието у дома, образователният процес, поведението на улицата, какво четеш, начинът, по който общуваш с хората – гледаш ли ги в очите. Културата не е само изкуства, а много повече. Тя е и желанието да просперираш по един интелигентен и възпитан начин“, обобщи той. 

Актуално

Избрано за вас