„Купи изкуство, дари бъдеще на дете“ – благотворителна фотографска изложба

Снимка: Иво Данчев

„Купи изкуство, дари бъдеще на дете“ – благотворителна фотографска изложба

Снимка: Иво Данчев
Сподели

За втора поредна година се открива благотворителната изложба „Купи изкуство, дари бъдеще на дете“ – проект, който цели чрез фотографското изкуство да бъде подпомогнато развитието на качествата и способностите на деца, лишени от родителска грижа.

Организатори на събитието са награждаваният пейзажен фотограф и студент по архитектура Радослав Свирецов и Сдружение „Операция: Плюшено Мече“.

Проектът стартира за пръв път през 2022 година,

благодарение на програма „Творчески стипендии“ към Национален Фонд Култура, а през 2023 година Радослав продължава с второто издание на събитието. През тази година то се осъществява изцяло със средства и подкрепа от дарители и партньори.

„През годините имах честта да разглеждам и да се вдъхновявам от работата на много други талантливи фотографи“, споделя Радослав Свирецов. „Всеки от тях допринесе за моето израстване и развитие като фотограф. Но за мен

фотографията е като слушане на класическа музика.

Тя предлага форма на релаксация и по-дълбоко усещане за спокойствие. Когато съм зад камерата, се чувствам наистина в хармония със себе си“, споделя усещането си младият фотограф.

Радослав осъществява изложбата си заедно със Сдружение „Операция: Плюшено Мече“, което

ръководи най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на мечти

на деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Преди 16 години сдружението стартира като гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от един дом в Бургас.

Днес то вече се е превърнало в Сдружение от обществена полза, което е раздало 93 796 нови персонални подаръци.

Неговите членове вярват, че е техен дълг да са част от живота и бъдещето на тези деца – затова през 2017 стартира Целогодишната менторска програма „Скритите таланти на България“. Това е образователен проект, който дава шанс на талантливи деца, лишени от родителски грижи и младежи в риск, да влязат в университет и да се реализират професионално.

Тази година на „Купи изкуство, дари бъдеще на дете“ ще бъдат

представени снимките на трима фотографи.

Първият е Иво Данчев – фотограф на National Geographic България, вторият – Светлин Йосифов – травъл фотограф, а третия – организаторът Радослав Свирецов.

Изложбата ще бъде представена в Галерия-книжарница „София Прес“, чиито собственици ще са домакини на събитието безвъзмездно. Откриването е на 15 декември 2023 г. в 18:30 часа, а снимките могат да бъдат видени до 10 януари, 2024 г.

Актуално

Избрано за вас