Къщичката на спирка „Вишнева“ става пространство за култура

Снимка: Етюд-и-те на София

Къщичката на спирка „Вишнева“ става пространство за култура

Снимка: Етюд-и-те на София
Сподели

Приказната горска къщичка на спирка „Вишнева“ в София ще се превърне в пространство за култура-представяне на книги, срещи с писатели и драматурзи.

„Започнахме с представянето на една необикновена книга „Моята София и други образи“ на Вяра Бояджиева. Малката приказна къщичка очаква и вашите проекти”, написа във фейсбук председателят на комисията по култура в София Мирослав Боршош.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Vyara Boyadjieva (@vyaraboya)

На 14 юни на премиерата на книгата с илюстрации на София на младата художничка, пространството около къщичката се изпълни с хора, ценящи изкуството и обичащи столицата.

Посетителите можеха да влязат и вътре,

където да си вземат напитка и екземпляр от книгата или принт с илюстрации. Мястото, на което Вяра избира да представи за първи път книгата си не е случайно. Тя самата много обича къщичка на спирка „Вишнева“ и я включва в една от июстрациите си.

Снимка: Вяра Бояджиева

Около малката романтична къщичка от години се носят легенди. Според една от тях

къщичката е подарък за Цар Борис III от съпругата му Йоанна

и е използвана като ловна хижа. Затова и на покрива ѝ има капандури, през които царят е ловувал. Мълви се също, че сестра му се срещала там с млад кавалерист. След смъртта му тя се подарява за обслужването на трамвайно трасе. Неговото проектиране се оказва трудна задача, защото теренът е стръмен, а релсите трябвало да се извият. Наложило се и изсичането на част от гората, което предизвикало недоволство.

Снимка: Етюд-и-те на София

Дълги години заслонът, както се нарича малката къща на спирка „Вишнева“, според документите на общината, е кантон. Оттам се извършва поддръжката на цялата линия през гората, в нея се съхраняват и инертните материали за почистването. През 2017 г. пожар изпепели покривът ѝ. След което тя беше възтановена.

Актуално

Избрано за вас