„Литуратурни маршрути“ през юли – Дора Габе, Витоша и лична поетична обиколка

Снимка: Литературни маршрути

„Литуратурни маршрути“ през юли – Дора Габе, Витоша и лична поетична обиколка

Снимка: Литературни маршрути
Сподели

Шестият сезон на „Литературни маршрути“ продължава през юли с цели пет разходки. Два от летните литературни маршрути ще се проведат на Витоша, един от тях ще ни разходи из литературната страна на столичния квартал „Младост“.

А за първи път ще има и лична поетическа обиколка,

която ще бъде посветена на разговор за писателския творчески процес, вдъхновен от новата книга на Албена Тодорова и разказан от самата нея.

„Литературни маршрути“ през юли обаче започват още на 03 юли от 18:30 ч. с литературната градска разходка за живота и творчеството на Дора Габе. Маршрутът ще започне от площад „Райко Даскалов“. Негова авторка и водеща ще бъде литературния историк, документалист, есеист и поетеса – Катя Зографова. 

Катя Зографова; Снимка: Яна Лозева

В две поредни съботи

„Литературни маршрути“ няма да бъдат в града, а в планината.

Едната разходка сред природата ще бъде научнофантастична, а втората ще бъде посветена на връзката между философията и литературата.

Автори на първия „Литературен маршрут“ на Витоша ще бъдат антропологът Константин Георгиев и филологът Александър Попов от колектива „Космотехника“. Те ще бъдат водещи на литературния маршрут – „Огромен син камък“? Научнофантастична разходка на Витоша“, който ще се проведе на 06 юли от 11:00 ч.

Албена Тодорова; Снимка: Яна Лозева

Четири дни по-късно – на 10 юли от 18:30 ч. поетесата Албена Тодорова ще направи първата поетическа обиколка, посветена на току-що излязлата ѝ книга „Откакто те няма“, илюстрирана от Мила Янева-Табакова (изд. „Точица“). За първи път „Литературни маршрути“ ще включат четене и разказ на автора за собственото му творчество.

„Литературни маршрути“ рядко са толкова актуални.
Тодор П. Тодоров; Снимка: Яна Лозева

Втората събота в планината ще бъде посветена на философията и литературата и начина, по който откриваме образа ѝ в тях. Литературният маршрут ще бъде воден от писателя, философ и преподавател Тодор П. Тодоров. Началото на „Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината“ ще бъде от хижа „Алеко“ на 13 юли в 11:00 ч.

Последен от юлската програма ще бъде маршрут, който ще ни изведе извън центъра на града. За екипа на фондация „Прочети София“ е все по-интересно да се наблюдават възможните връзки между литературата и градските пространства в кварталите, встрани от центъра на града. Затова не е случайно, че този маршрут ще бъде воден от писателката и артистичната директорка на „Прочети София“ – Тодора Радева.

Снимка: Литературни маршрути

„Младост: между блоковете, в редовете. Литературен маршрут в „Младост“ 1 и 2“ ще започне от Народно читалище „Младост 1971“ на 17 юли в 18:30 ч.

„Литературни маршрути“ са безплатни и се провеждат без предварително записване.

Подробности за маршрутите и за дейността на фондация „Прочети София“ може да намерите на техния сайт.

Актуално

Избрано за вас