„Литературни срещи“ Лято 2024 с акцент върху спорта

Снимка: Facebook Литературни срещи

„Литературни срещи“ Лято 2024 с акцент върху спорта

Снимка: Facebook Литературни срещи
Сподели

Днешният, втори ден от лятната програма на „Литературни срещи“ включва различни дейности от сутринта до вечерта на няколко локации в София. С тема на изданието

„Литература и спорт“,

срещите се провеждат на навън, в неформална атмосфера и с покана за активни форми на спортуване между гости и участници. Идеята на организаторите, е публиката да общува директно и непосредствено с писателите.

Целият след обед на основния корт на Националния тенис център ще се провеждат

„Бързи тенис срещи“ – и на корт, и на маса.

Едва 9 души ще могат да играят тенис на корт с поетите и литератури теоретици Бойко Пенчев, Камелия Спасова, Стефан Иванов. Между сетовете ще има възможност за коментари и диспут относно връзката на спорта с литературата. Тези, които желаят да се включат в игра, трябва да имат предварителна регистрация, а всички други са добре дошли като публика.

Бързите тенис срещи (на маса) ще бъдат на същия принцип. В техния отбор са писателите, поетите и драматурзите Иван Димитров, Зорница Христова, Мирослав Христов и Радослав Чичев. Паралелно към тях на Слънчевата градинка в Борисовата градина ще има боксова демонстрация с Палми Ранчев (от 13.00) и

Шахматни етюди

с Иван Ланджев (от 14.00).

Предвидени са още „литературни медитации“ със записи на откъси от произведения и стихове от участващите автори, както и други текстове, свързващи литературата и спорта. В допълнение, всеки може да донесе своя книга по темата, да прочете от нея на отворения микрофон и да сподели мнение или лична история.

Събитието продължава вечерта с дискусия от 18:00 ч. в One More Park Bar. Под надслов

„Кривата между литературата и спорта“,

в разговора ще се включат преподавателката по философия на спорта в НСА и
гост-лектор в Полша и Франция – Боряна Ангелова-Игова, журналистът и писател Иво Иванов, спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра и поетесата и литературна теоретичка Камелия Спасова. Модератор ще бъде учителят по философия и водещ на подкаста inter alia в Ratio Podcast – Васил Лозанов. Сред темите им ще бъдат: начините да се пише за спорт (биографии, очерци, статии, есета), за гена на таланта – спортен или писателски, за мотивацията и представата за успех в спорта и литературата и т.н. Входът за публиката е свободен.

Два часа по-късно, в 20.00 започва закриващата част от програмата на летните „Литературни срещи“, а именно срещата между Иван Ланджев и Палми Ранчев, този път в основната им писателска роля. Разговорът им ще бъде с модератор Темз Арабаджиева, един от създатели на подкаста за книги „Първа страница“.

Актуално