„Магията на българското кино в 24 кадъра“ в центъра на София от 3-ти октомври

Снимка: ФИЛМАУТОР

„Магията на българското кино в 24 кадъра“ в центъра на София от 3-ти октомври

Снимка: ФИЛМАУТОР
Сподели
Сдружението за колективно управление на авторски права „Филмаутор“, Столична община и Национален филмов център организират фотографската изложба „Магията на българското кино в 24 кадъра“. Тя се осъществява със съдействието на Българска национална филмотека и ще бъде достъпна от 3 октомври. Мястото е  Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК – в алеята до кино „Кабана“.
Снимка: ФИЛМАУТОР

Фотографиите са подбор от класически български филми. Те показват вълнуващи моменти зад кадър, докато се създава магията на киното. Идеята на експозицията е не само да вдъхнови и развълнува, но и да образова, като разкрие усилията, вложени в създаването на филм. Тя се стреми да предизвика интереса на публиката към киното като творчески процес.

Изложбата може да бъде разгледана до 17 октомври 2024 г.
Ще звучат мелодии от филмите на живо, изпълнени от саксофониста Димитър Бакърджиев (Shorty Sax). Сред гостите ще бъдат автори, актьори и други членове на творческите екипи от филмите на фестивала „24 през 2024“, фотографи на снимките зад кадър. Тази изложба е продължение на празниците по повод 30-годишнината от учредяване на сдружението. През април 2023 г. те показаха  30 български класически филма от техния оригинален носител кинолента.
Селекцията от филми включваше класически български образци от различни жанрове. Сред подбраните заглавия  са „Топло“ и „Оркестър без име“, „Басейнът“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Тютюн“, „Войната на таралежите“ и други.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас